Русия твърди, че САЩ са репетирали ядрен удар срещу нея този месец

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу присъства на основния етап на съвместните военни учения Запад-2021 (Запад-2021), провеждани от Русия и Беларус, на полигон Мулино в Нижни Новгородска област, Русия, 13 септември 2021 г. [Kremlin pool/EPA/EFE ]

Във вторник (23 ноември) министърът на отбраната на Русия обвини американските бомбардировачи, че са репетирали ядрен удар срещу страната от две различни посоки по-рано този месец. Той подчерта, че самолетите са прелетели на 20 км (12,4 мили) от руската граница.

Пентагонът от своя страна коментира, че по това време ученията му са били обявени публично и са се придържали към международните протоколи.

Обвинението на Москва бе отправено в момент на засилено напрежение между Русия и Вашингтон заради Украйна, като американски служители изразиха загриженост, че Русия може да нападне южната си съседка – предположение, което Кремъл отхвърли като невярно.

Москва на свой ред обвини Съединените щати, НАТО и Украйна в провокативно и безотговорно поведение, посочвайки доставките на оръжие от САЩ за Украйна, това че Украйна използва турски ударни дронове срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна и военните учения на НАТО в близост до границите ѝ.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу защви, че Москва е забелязала значително увеличаване на активността на американските стратегически бомбардировачи, които според него са извършили 30 полета близо до Русия този месец. Той каза, че това е 2,5 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година.

Шойгу се оплака от това, което според него представлява симулиран ядрен удар на САЩ срещу Русия по-рано този месец.

„Министърът на отбраната подчерта, че по време на военните учения на САЩ Global Thunder 10 американски стратегически бомбардировача са репетирали изстрелване на ядрени оръжия срещу Русия от източна и западна посока“, цитиран в изявление на министерството на отбраната.

„Минималната близост до нашата държавна граница е била 20 км.“

Според Шойгу, руските части за противовъздушна отбрана са засекли и проследили стратегическите бомбардировачи на САЩ и са предприели неуточнени мерки, за да избегнат инциденти.

Пентагонът отрече.

„Тези мисии бяха обявени публично и са планирани със (Стратегическото командване), (Европейското командване) съюзниците и партньорите, за да се гарантират максимални възможности за обучение и интеграция, както и съответствие с всички национални и международни изисквания и протоколи“, коментира лейтенант Полковник Антон Семелрот, говорител на Пентагона.

Висшите руски и американски военни, началникът на Генералния щаб Валери Герасимов и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили, разговаряха по телефона във вторник, но нито една от страните не разкри повече за разговора.

Военните учения Global Thunder, които тази година използваха американските бомбардировачи B-52 с ядрен капацитет, е годишното ядрено и командно учение на американското стратегическо командване, предназначено да тества и демонстрира готовността на ядрените способности на САЩ.

Президентът Владимир Путин спомена накратко случката миналата седмица, оплаквайки се от западни стратегически бомбардировачи, носещи „много сериозни оръжия“ близо до Русия. Той каза, че Западът приема предупрежденията на Москва да не пресича „червените ѝ линии“ твърде лекомислено.

Шойгу направи коментарите по време на видеоконференция с китайския министър на отбраната Вей Фънхъ. Той каза, че полетите на американски бомбардировачи близо до източните граници на Русия са заплаха и за Китай.

„На този фон руско-китайската координация се превръща в стабилизиращ фактор в световен план“, посочи Шойгу.

Русия и Китай са се споразумели да засилят сътрудничеството между своите въоръжени сили по отношение на стратегическите военни учения и съвместните патрули, съобщи министерството на отбраната.