Руската ваксина срещу коронавируса среща международен скептицизъм

Руският президент Владимир Путин EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY  [Kremlin pool/EPA/EFE]

Русия заяви във вторник (12 август), че е разработила първата в света ваксина, предлагаща „устойчив имунитет“ срещу коронавируса. Съобщението срещна международен скептицизъм по отношение на нейната ефективност.

Президентът Владимир Путин заяви, че ваксината е безопасна и че една от дъщерите му е била инжектирана с този продукт, наречен “Спутник”, на името на първия в света изкуствен спътник, изстрелян от СССР през 1957 г.

“Знам, че е доста ефективна, че дава устойчив имунитет”, каза Путин за ваксината, разработена от изследователския институт “Гамалея” в координация с министерството на отбраната на Русия.

Руското министерство на здравеопазването заяви, че клиничните изпитвания все още не са завършени, а последният етап на изпитване върху хора, включващ над 2000 души, ще започне едва в сряда.

Западните учени по-рано изразиха опасения във връзка с бързината на разработване на руските ваксини, предполагайки, че изследователите „секат завоите“.

Говорителят на Световната здравна организация в Женева Тарик Ясаревич заяви, че е в “близък контакт” с руските здравни власти, но че е твърде рано за каквъвто и да било знак за одобрение на СЗО.

„Предварителната квалификация на всяка ваксина включва стриктния преглед и оценка на всички необходими данни за безопасност и ефикасност“, каза той.

В Берлин говорител на германското здравно министерство заяви пред вестникарската група RND, че “няма известни данни за качеството, ефикасността и безопасността на руската ваксина”, добавяйки, че “безопасността на пациентите е най-големият приоритет”.

Над милиард дози

Русия се надява да започне производство през септември и да започне ваксиниране на медицинския си персонал веднага след това.

Кирил Дмитриев, ръководителят на руския суверенен фонд, който помогна за разработването на ваксината, заяви, че съмненията за ваксините са част от “координирани и внимателно организирани медийни атаки”, предназначени да “дискредитират” страната.

Той изтъкна, че 20 чужди държави вече са поръчали над милиард дози.

Надпреварата за ваксина се разпалва, тъй като държавите по целия свят се подготвят за нови огнища на болестта – като въпреки това се опитват да рестартират икономиките си, отслабени от месеците изолация.

Индонезия заяви във вторник, че ще започне фаза 3 на опити върху хора на кандидат за ваксина на китайския Sinovac Biotech.

Фаза 3 се отнася до изпитвания, включващи голям брой опити върху хора и обикновено е последната стъпка преди одобрението от регулатора.

Ваксината на Sinovac, наречена CoronaVac, вече се тества на 9 000 бразилски здравни работници.

СЗО казва, че по целия свят се работи със 165 кандидатки за ваксини, като шест са достигнали фаза 3.

Но директорът по спешни случаи на СЗО Майкъл Райън предупреди, че намирането на ваксина няма автоматично да сложи край на COVID-19.

“Имаме перфектно ефективни ваксини срещу полиомиелит и морбили и все още се борим да премахнем тези заболявания. Трябва да можеш да доставиш тази ваксина на население, което иска и търси тази ваксина”, каза той.

Втората вълна “неизбежна”

Според изчисления на AFP, броят на потвърдените инфекции в световен мащаб, откакто вирусът се появи за първи път в Китай в края на миналата година, е преминал 20,1 милиона, а смъртните случаи са почти 737 000, като този брой се очаква да надмине 750 000 в следващите дни.

В Съединените щати, най-силно засегнатата в света страна, броят на починалите достигна 164,480 във вторник вечерта, като за последните 24 часа са загубили живота още 1110 души, според измерванията на университета Джонс Хопкинс. Според него общият брой случаи на инфекции възлиза на 5,14 милиона.

В другия край на спектъра, Нова Зеландия във вторник постигна повече от 100 дни без локално предавани коронавирусни инфекции.

“Всички работихме невероятно усърдно, за да предотвратим този сценарий”, заяви премиерът Джасинда Ардерн, но “ние също сме го планирали и подготвили”.

Досега Нова Зеландия отчита едва 22 смъртни случая от коронавирус, въпреки че властите многократно са предупреждавали, че втората вълна е “неизбежна”.

Отдалеченото хималайско кралство Бутан във вторник обяви първата си блокада заради коронавирус, след като от месеци до голяма степен беше защитено от болестта.

А в Европа здравната агенция ECDC на Европейския съюз призоваха страните да възстановят някои ограниителни мерки, тъй като новите случаи започнаха да растат отново.

Франция възстанови носенето на маски в определени многолюдни райони и в туристически горещи точки на столицата Париж.

Премиерът Жан Кастекс заяви, че ще поиска от местните власти “да разширят доколкото е възможно задължението за носене на маски в публичните пространства”.

Кастекс добави, че ако френската общественост не действа индивидуално и колективно, „ние се излагаме на висок риск от възобновяване на епидемията, която ще бъде трудно да се контролира“.

Няколко френски градове вече са затегнали правилата за носене на маски, както и части от Белгия, Холандия и Румъния.

В Испания властите са наредили носенето на маски в цялата страна на обществени места, а някои региони са въвели отново блокади.

“Това е критичен момент. Ние сме в повратна точка, когато нещата могат да станат по-добри или по-лоши”, заяви пред AFP Салвадор Масип, експерт по здравни науки в Отворения университет на Каталония.

Испания регистрира средно почти 5000 нови случая на ден през последната седмица – повече от Франция, Великобритания, Германия и Италия взети заедно.