Руска и китайска помощ: Как на италианците им светна червената лампа

Снимка, предоставена от руското министерство на отбраната, показва разтоварването на помощи във военно летище край Рим. На вратата на камиона пише "От Русия с любов".

Москва наименува “От Русия с любов” своята хуманитарна акция за Италия, което е недвусмислена препратка към филма за Джеймс Бонд от времената на Студената война – “From Russia with love”.

Спокойно може да наречем акцията хибридна. Тя е дело на руското министерство на отбраната, което на 23 март т.г официално обяви на сайта си, че “Първите военнотранспортни самолети Ил-76 на руските аерокосмически сили с изнесена напред група руски военни специалисти и оборудване за мерки за диагностика и дезинфекция пристигнаха в италианската военновъздушна база „Пратика ди Маре“ (30 километра югозападно от Рим, Италия)”.

Руските медии разпространиха масово информацията, а италианските медии информираха за телефонен разговор между премиера Джузепе Конте и Владимир Путин, по инициатива на руския президент. Путин е предложил помощ и заетият с неимоверни изпитания лидер на Италия, разбира се, е приел и благодарил, но без да знае подробности, които дори италианските военни експерти научиха впоследствие.

Помощта, kоято Русия е пратила, са експерти и техника за проучване на патогени на почвата и повърхностите и тяхното обеззаразяване. Безполезно, според местни експерти, цитирани от различни медии на Апенините, тъй като не са специфични детектори нa COVID-19.

Още на 18 март здравното министерство на Италия уточни, че няма научни причини да се смята, че почвата е източник на зараза, така че руските “Камаз” за дезинфекция на почвата не са съществено необходими. Италианските санитарни власти посочиха, че тази дезинфекция съдържа корозивни вещества и киселина, вредни за почвата. Лоренцо Гуерини, италианският министър на отбраната, е дал зелена светлина на руския си колега.

“На харизан кон не се гледат копитата”, казва италианската поговорка, а българската намигва, че не се гледат и зъбите.

Начело на руската “помощна” операция е генерал Сергей Кикот, заместник-командир на отдела за химическа, радиологична и биологична защита на руската армия. Експертът е един от офицерите, който през годините е водил битка за оневиняването на сирийския лидер Башар ал Асад за използването на химическо оръжие. Въздушният коридор за помощи между Русия и Италия е отворен до 19 април. Москва ще прати общо 8 екипа военни специалисти в епидемология, бактериални агенти и вируси плюс преводачи. Не е учудващо, че медицинските експерти са военни, а че въздушният мост от Русия ще доведе в Италия и други руски технически лица, разбирай военни.

И тук на италианките наблюдатели им светна червена лампа.

Помощ ли е това или геостратегическо позициониране на Русия с пропагандни цели? Въпросът се поставя на общественото внимание през последните дни, след като Италия вече изказа признателност и благодарност.

“Мечешка“ се оказва и китайската помощ. Докато рекламира шумно своите жестове на солидарност, Китай атакува най-успешните италиански индустрии на световните борсови пазари, за да ги превземе насилствено. Засили се агресивно и натискът за внедряване на китайски технологии за 5G връзка.

Европейски дипломат, ужасен от настоятелната публичност на китайските помощи, сподели: „Когато им изпратихме помощ, те ни помолиха да бъдем дискретни, не искаха да загубят лице на национално ниво“. Напомняме, че когато в Китай избухна кризата с коронавирус, ЕС достави 56 тона медицинско оборудване.

Италия не е единствената на прицела на китайците за овладявване на успешния бизнес на Запада. Испанският Ел Паис публикува информация за купени от Китай на 650 000 тестове, които се оказали негодни.

Срещу заплащане в Италия пристигна и екип от кубински лекари, които позираха с удоволствие пред фотокамерите с революционно свит юмрук

През това време почти никой на разбра, че Франция изпраща 1 милион маски за Италия, Германия изпрати помощи още миналата седмица, а достатъчно е проследим информацията за помощите от и от САЩ към Италия, за да си дадем сметка, че самоизтъкването е, освен всичко друго, проява на много лош вкус. При това в най-неподходящо време и по най-неподходящ начин.