Руският посланик в София иска прекратяване на лова на дипломати

посланик Анатолий Макаров [Юлия Лазарова, Дневник]

“Много бих искал ловът на руски дипломати да приключи“, каза руският посланик в София Анатолий Макаров в неделя в интервю за бТВ. Според него причината за проблемите в руско-българските отношения е проектът “Турски поток“ и продължението му през българска територия. Той обаче напомни, че строежът на тръбата напълно “устройва Москва“.

“Какво се случи? Защо така станаха нещата? Няма такъв прецедент в българо-руските отношения. На някого не му харесва това и не иска на територията на България да се случи “Балкански поток“ и това се случва след 21 октомври. Предизвиква чувства на раздразнение и огорчение. Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това“, каза руският дипломат.

През последните два месеца българската прокуратурата намери доказателства за осъществяване на шпионска дейност от страна на трима руски дипломати в София. Те трябваше да напуснат страната. Още през септември в шпионаж в полза на руснаци бе обвинен председателят на сдружение “Русофили“ – българинът Николай Малинов. Веднага след това той получи орден за заслуги лично от руския президент Владимир Путин.

Ако твърденията на посланик Макаров са верни, това означава, че българската прокуратура играе съзнателна роля във външнополитически игри на София.

Газопроводът ще бъде построен

“Вярвам, че газопроводът ще бъде построен. Чухме по радиото изказването на американския заместник държавният секретар Дейвид Хейл, че “Турски поток” е едно и също нещо с „Балкански поток“ и по тази причина не трябва да се случи през територията на България“, каза посланик Макаров.

От думите му индиректно се разбра каква е руската версия на шпионските скандали. С гоненето на “шпиони“ България се опитва да демонстрира вярност към партньорите в НАТО и ЕС. Това изглежда като компенсация за реализирането на огромни енергийни проекти в полза на Кремъл.

“Вярвам, че газопроводът “Турски поток” ще бъде построен и ще премине през България. Имам уверението за това от министър Теменужка Петкова. Това устройва Москва”, каза посланикът.

Той раздели руско-българските отношения преди и след 21 октомври 2019 г. На тазиу дата руският външен министър Сергей Лавров се срещна с българския си колега Екатерина Захариева и обяви, че Русия иска да участва и в АЕЦ “Белене“.

Нелогични неща

Според Макаров в отношенията между двете страни се случват неща, които не са логични. Посланикът заяви, че има сили, които не са заинтересовани от продължаването на „Турски поток“ през България под името “Балкански поток“. Той подкрепи версията на премиера Бойко Борисов, която се лансира пред американците, че “Турски поток“ и “Балкански поток“ са две различни неща.

“Вярвам, че премиерът е прав и аз му вярвам. Не трябва да се създава напрежение в двустранните отношения. Това не е правилно. Руският газ по “Турски поток“ ще бъде по-евтин за България, защото не трябва да се плащат таксите за транзит през Румъния“, каза Макаров.

От 1 януари руският газ за България минава през турска територия. Позицията на САЩ е, че “Балкански поток“ е продължение на “Турския поток“, а заплаха от санкции все още виси. Газопроводът струва на София 2.5 милиарда лева, а капацитетът му е резервиран на 80% за руски газ. Целта на тръбата е да заобиколи Украйна.

“Вашите американски съюзници не искат да го има този газопровод, не искат да има „Балкански поток“. Попитах Теменужка Петкова, ще го има ли „Балкански поток“ през България и тя ми отговори: Да. Същото смята и премиерът Борисов“, каза посланик Макаров и подчерта, че между двете страни ще има и други енергийни проекти в бъдеще.

По отношение на шпионските скандали и наличието на специална руска група за отстраняването на неудобни фигури, като например оръжейния търговец Емилиян Гебрев, Макаров отговори: “Тази група е нещо като чудовището Лох Нес. Всички говорят за него, но никой не го е виждал. Това са фантазии.”

Руският посланик заяви, че не е запознат със случая на Емилиян Гебрев, който е отровен през 2015 г., защото тогава не е бил в България. Според него тази история е специално реанимирана, за да навреди на добрите руско-български отношения.