Руски войски пристигат в Беларус за съвместни учения

В момента руските войски са разположени навсякъде по границите на Украйна. [@mhmck Twitter]

Руски военни сили и техника започнаха да пристигат в бившата съветска Беларус за съвместни учения, които ще започнат през февруари, обяви правителството в Минск в понеделник (17 януари), на фона на растящото напрежение между Изтока и Запада заради Украйна.

Ученията „Съюзническа решимост“ ще се проведат близо до западната граница на Беларус, както и границите на членовете на НАТО Полша и Литва и южния й фланг с Украйна, каза беларуският лидер Александър Лукашенко.

„Определете точна дата и ни уведомете, за да не ни обвиняват за струпването на  войски тук, сякаш се подготвяме да тръгваме на война“, каза той пред висши военни служители.

Движенията на войски от Русия се следят отблизо, тъй като разполагането на военни сили близо до границите на Украйна и заплашителната реторика породи страх на Запад, че Русия планира да нахлуе.

Москва отрича подобен план, но използва противопоставянето, за да получи  гаранции за сигурност от Запада, включително спиране на разширяването на НАТО и официално вето върху Украйна, бивша съветска република, която иска да се присъедини към военния съюз.

Беларуският лидер, който се сблъска със санкциите на  Запада след мащабните репресии срещу опозицията през 2020 г. и миналогодишната криза с мигрантите с Европейския съюз, каза, че ученията са необходими, тъй като Украйна е струпала войски близо до Беларус.

Той допълни, че Полша и балтийските страни са разположили повече от 30 000 войници близо до границите на Беларус.

„Нормални упражнения“

Лукашенко ръководи бившата съветска република, която Москва вижда като буферна държава към Запада от 1994 г. и засили връзките с Москва по време на масовите протести, които избухнаха през 2020 г. след спорни президентски избори.

„Това трябва да са нормални учения за изработване на определен план за противопоставяне на тези сили: Запада, балтийските страни и Полша и на юг – Украйна“, коментира Александър Лукашенко.

Кремъл обяви, че информацията, че Естония е готова да приеме на своя територия до 5000 войници на НАТО, показват, че Москва е права да се тревожи.

„Точно такива неща доказват, че имаме основания да се притесняваме и доказва, че не сме причината за ескалация на напрежението“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той беше помолен по време на конферентен разговор за коментар, след като висш руски служител отказа да изключи или потвърди дали Русия може да разположи ракети във Венецуела или Куба, ако Западът откаже да предостави гаранции за сигурност на Москва.

„Ние говорим за суверенни държави в Латинска Америка, нека не забравяме това. Но в контекста на сегашната ситуация Русия мисли как да гарантира собствената си сигурност. Ние преглеждаме различни сценарии“, обясни той.

Междувременно Западният военен окръг на Русия съобщи, че неговата танкова армия провежда учения за обучение на командно-щабни войски в пет региона, в които участват 800 военнослужещи и повече от 300 единици военна техника, предаде агенция Интерфакс.