Руското посолство защити българската корупция от САЩ

Русия реагира на изявленията на юридическия съветник към посолството на САЩ в София Джесика Ким по време на онлайн дискусия, организирана от Атлантическия клуб. [Фейсбук]

Руското посолство в София реагира остро на констатациите на американската мисия в България за корупцията в страната.

“Обърнахме внимание на скорошното изказване на колеги от Посолството на САЩ в България за неспособността и липсата на политическата воля на българските власти да се справят с корупцията в страната”, написа посолството на Москва в официалната си страница във Фейсбук в петък, 29 януари.

Ден по-рано постоянният юридически съветник към посолството на САЩ в София Джесика Ким участва в онлайн дискусия, по време на която обяви, че “корупционната пандемия не може да се лекува с еднократна или двукратна ваксинация. Лидерите на България трябва да подкрепят принципа, че никой не е над закона, включително и те самите. Те трябва да гарантират, че реформите следват тези принципи”.

Ким смята, че в България възможността да разследва корупцията е отслабена заради олигархичните влияния и липсата на медийна свобода. “Корупцията е проблем на националната сигурност. Тя прави държавите по-уязвими към намеса на външни страни”, каза още тя.

“Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения. Смятаме, че подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България”, реагира руското посолство.

И допълва, че “въпросът на корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в “най-демократичните” страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от “украинското досие” на действащото ръководство на САЩ)”.

“Мирише на лицемерие, нали така?”, завършва руската позиция.