Само Русия продължава да се занимава с геополитика

Руският президент Владимир Путин. [EPA-EFE / MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREML]

След критичната среща между президента Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, Белият дом публикува отчет от 145 думи за 121 минути разговор между двамата президенти. Двамата проведоха видеоконферентен разговор във вторник.

Това е най-важното изречение: „Президентът Байдън изрази дълбоката загриженост на Съединените щати и нашите европейски съюзници за ескалацията заради струпването на руски сили около Украйна и даде ясно да се разбере, че САЩ и нашите съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военни действия“.

За финансираните от Кремъл новини в „Спутник“ това беше акцентът: „Байдън предупреждава Путин за икономически санкции и други мерки в случай на военна ескалация в Украйна“.

Ние сме наясно със съществуващите санкции, насочени към най-големите руски банки и възможността за изключване от платежната система SWIFT и т.н. „Другите мерки” засега са загадка.

В първите си реакции експертите на Кремъл бяха почти единодушни в заключението, че дискусията цели да спре плъзгането на Русия в орбитата на Китай. Никакво споменаване на енергетиката  и „Северен поток 2“.

Байдън разговаря с лидерите на Франция, Германия, Италия и Обединеното кралство в понеделник, за да обсъдят Украйна, и се очаква да разговаря с тях отново по-късно през седмицата, за да обсъди разговора си с Путин. Това е възможен сигнал, че Украйна е предимно европейска работа.

Освен Украйна, Байдън и Путин обсъдиха „диалога между САЩ и Русия за стратегическата стабилност, хакерските атаки с рансъмуер (специфичен вид злонамерен софтуер, който изтръгва финансов откуп от жертвите си, като заплашва да публикува, изтрие или затвори достъпа до важни лични данни) , както и съвместната работа по регионални въпроси като Иран“.

Това означава, че освен ядрените оръжия, няма съществени въпроси за обсъждане с Русия, която е относително икономическо джудже в глобалните отношения.

Москва продължава да живее в геополитически свят, САЩ и Китай се преместиха в геоикономически и те ще определят бъдещето на 21 век. Москва може да бъде разрушител само с ядрени оръжия.

Може да се заключи, че Путин получи това, което искаше – получи гаранции, че Украйна няма да стане член на НАТО в обозримо бъдеще. Той знаеше това и преди, когато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че Алиансът няма да участва във военен конфликт в Украйна и  Киев няма да получи членство.

Много вероятно е Путин да гарантира, че няма да предприема никакви военни приключения в замяна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски изглежда, че ще трябва да държи турските дронове „Байрактар“ на склад.