Санкциите срещу Турция отново са на масата

Борел каза, че не може да прогнозира какво ще се случи, но все още се надява, че преговори между Гърция и Турция са възможни. [EPA/JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN ]

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съжалява  за решението на Турция да върне своя изследователски кораб „Оруч рейс“ на континенталния шелф на Гърция. Той заяви, че лидерите на ЕС отново ще обсъдят въпроса на срещата на върха тази седмица.

“Това ще доведе до нова ескалация напрежението, вместо да сложи край на споровете, за което призовавахме на последния Европейски съвет,“ каза Борел след среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

“Считаме, че Турция трябва да се ангажира активно в намирането на решения, а не в провокативно поведение“, добави той.

Решението на Турция да изтегли “Оруч рейс“ от гръцките води преди две седмици помогна за деескалация на нарастващото напрежение между Гърция и Турция. Затова лидерите на ЕС избягваха да използват думата “санкции“ за Турция в официалните заключения на срещата си на 1 октомври.

Вместо това настояха за диалог между двете страни, а не приложиха политиката на моркова и тоягата. Те дадоха на Анкара срок до декември да покаже добра воля и да се реши кризата кризата.

С последното развитие обаче преговорите между двете страни изглеждат все по-малко вероятни.

Борел коментира, че не може да прогнозира какво ще се случи, но изрази надеждата си, че контактите ще продължат въпреки новото предизвикателство от страна на Турция.

Гръцкото министерство на външните работи излезе с изявление, в което казва, че Анкара е доказала, че не иска “честен диалог“.

“Въпросът ще бъде отново на масата на следващата среща на върха на ЕС на 15 октомври“, каза Борел и добави, че лидерите на ЕС трябва да вземат решение за следващите стъпки.

Няма апетит за санкции

На всички вече е ясно, че Борел не може да постигне необходимото единодушие за налагане на санкции срещу Турция.

На срещата на върха на 1 октомври лидерите на ЕС преговаряха девет часа относно формулировката на заключенията, тъй като редица страни изразиха съпротива срещу добавянето на думата “санкции“.

EURACTIV беше информиран, че Германия, с мълчаливата подкрепа на Италия и Испания, са отхвърли предложението на Гърция за активиране на автоматични санкции, когато Турция предприеме нови провокативни действия.

Освен това Германия твърди, че е посочила механизъм за деескалация между Гърция и Турция с помощта на НАТО, като адекватна мярка в случай на нова гръцко-турска конфронтация.

Атина обаче се опасява, че нейните партньори от ЕС ще настояват този механизъм да сложи край на двустранния конфликт в Средиземно море, но НАТО ще трябва да води диалог с Турция, докато турските военни кораби присъстват в гръцки води.

В интервю за гръцкия вестник “Катимерини” Манфред Вебер, лидерът на дясноцентристката Европейска народна партия в Европейския парламент, се нахвърли срещу Турция, заявявайки, че Съветът на ЕС трябва да изпрати ясно послание.

“С връщането на изследователския кораб “Оруч рейс“ в гръцки води Турция отново подкопава усилията за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие. Призоваваме Европейския съвет да изпрати ясно послание до Ердоган: да върне кораба обратно в пристанището и започне  преговори или ще се сблъска с европейски санкции “, подчертава баварският политик.