САЩ изненада Европа – подкрепи премахването на патентите за ваксини срещу COVID-19

Досега Европа се противопоставяше на премахването на патентите. В разгара на пандемията Европейската комисия заяви, че не планира да разглежда възможностите за патент на ваксини срещу COVID-19. [EPA-EFE / JIM LO SCALZO]

С изненадващо решение и промяна в позицията за правата за интелектуална собственост, американската администрация подкрепи премахването на патентите на ваксините срещу COVID-19, за да ускори ваксинирането на нуждаещите се по целия свят. Доскоро Европа не се съгласяваше с този вариант и не е ясно дали ще последва примера на САЩ.

“Това е глобална здравна криза и извънредните обстоятелства на пандемията изискват извънредни мерки. Администрацията вярва силно в защитата на интелектуалната собственост, но за да се справим с пандемията, подкрепяме отпадането на тези протекции спрямо ваксините срещу Covid-19“, обяви търговският представител на САЩ Катрин Тай в изявление.

Тя добави, че Вашингтон ще участва активно в писмени преговори в Световната търговска организация (СТО), необходими за това.

“Целта на администрацията е да осигури възможно най-много безопасни и ефективни ваксини за възможно най-голям брой хора. Тъй като доставки на ваксини за американския народ са осигурени, администрацията ще продължи да увеличава усилията си, работейки с частния сектор и всички възможни партньори, за да разшири производството и разпространението на ваксините“, каза тя.

Този ход беше приветстван от сенатора Бърни Сандърс, който го определи като смела стъпка.

“Също така оценявам всеотдайната работа, свършена от активисти по целия ​​свят, поставяйки този въпрос в глобалния дневен ред. Всички сме заедно в това“, написа в туитър Сандърс .

Почти половината от населението на САЩ (44,2%) е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19, като лидери по този показател са Израел и Обединеното кралство.

Решението на САЩ обаче предизвика негативна реакция от страна на фармацевтичната индустрия.

“Решението на американската администрация да подкрепи отмяната на патентите за ваксини срещу COVID-19 е разочароващо“, се казва в изявление на Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации (IFPMA) .

IFPMA заяви, че премахването на патентите няма да увеличи производството на ваксини, нито ще даде практически решения, необходими за борбата с глобалната здравна криза.

“Напротив, това вероятно ще доведе до смущения; докато отвлича вниманието от решаването на реалните предизвикателства за увеличаване на производството и разпространението на ваксините срещу COVID-19 в световен мащаб: а именно премахване на търговските бариери, отстраняване на забавянията във веригите за доставка, както и недостигът на суровини и съставки по веригите и готовността на богатите страни да споделят дози с бедните страни.”

Позицията на Европа

Досега Европа се противопоставяше на отмяната на патенти. В разгара на пандемията Европейската комисия заяви, че не планира разглеждането на възможности за патент на ваксини срещу COVID-19.

Източници от ЕС заявиха, че Европейската комисия има за цел да увеличи производството на ваксини чрез „доброволно” споделяне на ноу-хау между фармацевтичните компании, подчертавайки, че патентите не са пречка за това.

“Това, което е най-необходимо сега, освен разработването на ваксини, е ускоряването на тяхното производството“, заяви източник от Европейската комисия, който координира съвместното закупуване на ваксини на европейско ниво.

“Най-добрият начин да се постигне това е чрез разпространение на технологията и ноу-хау на онези, които са разработили ваксините чрез лицензионни споразумения“, каза източникът пред EURACTIV, като говори при условие за анонимност.

Източникът заяви, че правилата на СТО вече са достатъчно гъвкави, за да се справят с проблемите при лицензирането на технологичните знания и умения, включително чрез издаване на задължителни лицензи без съгласието на притежателя на патента, които бързо може да бъдат проследени при извънредни ситуации като настоящата пандемия.

“Задължителни лицензи могат да бъдат дадени и за износ в страни без или с недостатъчен производствен капацитет. Тази гъвкавост в правилата на СТО е легитимен инструмент, предвиден за използване от страни в нужда, при условие, че не се предоставят други решения. ”

“ЕС е готов да допринесе активно за открит и всеобхватен диалог с всички членове на СТО, за да проучи как многостранната система за търговия, основана на правила, може да подкрепи най-добре универсалния и справедлив достъп до ваксини и лечения срещу COVID-19“, добави източникът.