САЩ и Великобритания: Западът още не е приключил

Доминик Рааб и Антъни Блинкен в Лондон на 3 май 2021 г. [Twitter акаунт на държавния секретар Антъни Блинкен]

Г7 – групата на седемте западни най-влиятелни демокрации ще ухажва нови съюзници, за да се противопостави на предизвикателствата от Китай и Русия. Това ще се случи, докато групата преследва по-стабилни връзки с Кремъл, заявиха двама от нейните висши дипломати в понеделник (3 май).

Преди първата лична среща на външните министри от Г7 от 2019 г. насам държавният секретар на Съединените щати, Антъни Блинкен, се опита да насърчи мултилатерализма след четири години дипломация в Tуитър под ръководството на Доналд Тръмп. Подходът на предишния президент шокираше, объркваше и тревожеше много западни съюзници.

Срещата на външните министри на страните от Г7  в Лондон ще продължи три дни.

Основана през 1975 г. като форум на най-богатите западни държави, групата решава надвиснали световни кризи, като например петролното ембарго на ОПЕК. Тази  седмица Г7 ще обсъжда Китай и Русия, както и борбата с пандемията от COVID-19 и климатичните промени.

“Нашата цел не е да се опитваме да сдържаме Китай или да го задържим “, каза Блинкен пред репортери на пресконференция заедно с британския външен министър Доминик Рааб.

Той подчерта, че Западът ще защитава “реда, основан на международните правила“ от подривни опити на която и да е държава, включително Китай.

Грандиозният икономически и военен възход на азиатския гигант през последните 40 години се смята за едно от най-значимите геополитически събития в последно време, заедно с падането на Съветския съюз през 1991 г., което сложи  край на Студената война.

Дипломатите искат светът да знае, че Западът ще се наложи. Рааб говори за изграждане на съюзи, а не за разкъсване на връзки.

“Виждам нарастващото търсене и нуждата от гъвкави групи от съмишленици, които споделят едни и същи ценности и искат да защитят многостранната система“, каза Рааб. “Можем да видим преход към този модел на групи от съмишленици, достатъчно гъвкави, за да работят заедно”, допълни британският министър.

Дори и без по-широк съюз, Г7 все още има голяма тежест: седемте страни от съюза са  много по-силни от Китай както в икономическо, така и във военно отношение.

САЩ не искат конфликти с Русия

В дългосрочен план съществуват сериозни опасения както във Вашингтон, така и в европейските столици за начина, по който Западът трябва да действа както спрямо Пекин, така и към Москва.

Блинкен каза, че САЩ биха предпочели по-стабилни връзки с Русия, но това много зависи от начина, по който руският президент Владимир Путин ще реши да действа, особено с Украйна, която Блинкен ще посети по-късно тази седмица.

“Потвърдихме нашата непоклатима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, заяви държавният секретар на Съединените щати.

“Не искаме да стигаме до конфликти и да засилваме напрежението: бихме предпочели да имаме по-стабилни и по-предсказуеми отношения. И ако Русия се движи в тази посока, ние също ще го направим”, коментира Бликен.

Рааб заяви в неделя, че Г7 ще разгледа предложение за изграждане на механизъм за бързо реагиране за противодействие на руската дезинформация. Спрямо Китай ще се застъпи за отворените пазари и демокрацията.

Освен членовете на Г7 – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, Великобритания, на срещата ще присъстват министри от Австралия, Индия, Южна Африка и Южна Корея.

Първото планирано пътуване на американския президент Джо Байдън в чужбина от встъпването му в длъжност ще бъде във Великобритания следващия месец.