САЩ и Германия са близо до споразумение за „Северен поток 2“

Служители на "Газпром" пред екран, на който е изобразен тръбопровода "Северен поток 2" и логото на руската газова компания "Газпром" по време на 20-тото международно изложение за оборудване и технологии на петролната и газовата индустрия "Нефтегаз" в Москва, Русия, 26 април 2021 г. [EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY]

САЩ и Германия ще предприемат действия срещу Русия ако използва газопровода „Северен поток 2“, за да навреди на Украйна или други източноевропейски страни. Това твърдят два източника запознати с двустранно споразумение между двете страни, което се очаква в сряда (21 юли).

Споразумението, което беше изготвяно през последните месеци от висши американски и германски служители, за което за първи път съобщи Ройтерс във вторник, ще разреши дългогодишен спор за тръбопровода. Газопровода е на стойност 11 милиарда долара и е завършен на 98%. Той е изграден под Балтийско море за пренос на газ от Арктическият регион на Русия до Германия.

Американските власти настояват, че продължават да се противопоставят на проекта. Те заявиха обаче, че американско-германското споразумение ще облекчи възможността Русия да използва енергията като оръжие срещу Украйна и други страни в региона.

САЩ се притесняват, че Русия може да спре доставките на енергия за Украйна или други страни като форма на агресия. Също така се опасяват, че Украйна ще пропусне транзитните такси за газ, който сега се пренася по сухоземен газопровод.

Засега споразумението ще предотврати възобновяването на санкциите на Конгреса срещу компанията Nord Stream 2 AG и нейния главен изпълнителен директор. Президентът Джо Байдън се отказа от санкциите през май, за да даде време и на двете страни да преговарят, за да намерят решение и път напред.

Администрацията на Байдън обаче запазва правото си да наложи санкции за всеки отделен случай в съответствие с американското законодателство, заяви един от източниците.

Германия също се съгласи да допринесе за нов фонд на стойност 1 милиард долара, който да помогне на Украйна да премине към по-чисти източници на енергия и да подобри енергийната си сигурност, заяви един от източниците.

Подробности за финансирането не бяха налични веднага, но парите вероятно ще дойдат от частни източници, подкрепени с държавни гаранции, каза един от източниците.

Bloomberg News съобщи по-рано, че Германия ще осигури първоначална инвестиция от 175 милиона долара.

Миналата седмица на срещата помежду си, президентът Байдън и германският канцлер Ангела Меркел не успяха да постигнат споразумение за тръбопровода. Те се съгласиха обаче, че Москва не трябва да има право да използва енергията като оръжие срещу съседите си.

Меркел заяви, че ако е необходимо Германия разполага с редица инструменти, включително възможността за налагане на санкции чрез ЕС, за ​​да отговори на Русия.

„Геополитически проект“

В последните дни длъжностни лица от двете страни продължиха да уточняват подробности по споразумението. Също така, за да обсъди сделката, високопоставеният служител на Държавния департамент Дерек Чолет посети Украйна във вторник.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви пред репортери във вторник, че Вашингтон все още гледа на тръбопровода като на лоша сделка за Германия и Европа. Той реши, че е малко вероятно санкциите да спрат проекта и се съсредоточи върху разглеждането на потенциалното използване на енергия от Русия като оръжие.

„Продължаваме да се противопоставяме на газопровода „Северен поток 2 “. Ние го разглеждаме като геополитически проект на Кремъл, който има за цел да разшири влиянието на Русия върху енергийните ресурси на Европа и да заобиколи Украйна.“

Прайс отказа да коментира на съобщеното споразумение, но заяви, че Германия е „представила полезни предложения“ и те са постигнали напредък по общата цел да гарантират, че „Русия не може да използва енергийните потоци като оръжие“.

Байдън е изправен пред натиска на Конгреса да блокира тръбопровода.

„Независимо от външнополитическия резултат, който администрацията смята, че е постигнала, все още има задължителни санкции, които администрацията не е наложила“, заяви в изявление сенатор Джеймс Риш, позовавайки се на съществуващото американско законодателство.