САЩ и ЕС обсъждат как да поправят щетите от Тръмп

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел по време на пресконференция след среща с министрите на външните работи на ЕС в централата на ЕС, в Брюксел, Белгия, 25 януари 2021 г. [ EPA-EFE / JOHN THYS ]

Висшите дипломати от Европейския съюз и Съединените щати обсъдиха в четвъртък как да “поправят“ връзките си при президента Джо Байдън, докато Брюксел и Вашингтон се подготвят да работят съвместно по редица въпроси.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и новоназначеният държавен секретар на Байдън Антъни Блинкен подчертаха, че трансатлантическите отношения навлизат в нов период след Тръмп, въпреки че в съобщенията, публикувани в призива им, бившият държавен глава не се споменава по име.

Двамата обсъдиха “начини за поправяне, съживяване и повишаване на нивото на амбиция в отношенията между САЩ и ЕС“, като Блинкен благодари на Борел за “лидерството на ЕС през последните години“, се казва в изявление на Държавния департамент.

“Обновяване на стратегическото партньорство между ЕС и САЩ“ беше главното послание в изявлението на Европейската комисия. Освен това Борел е поканил Блинкен да присъства на среща на външните министри на ЕС “при първа възможност“.

Брюксел наблегна на възможността за “укрепване на мултилатерализма и глобалната система, основана на правила“ и приветства завръщането на САЩ към Парижкото споразумение за климата и Световната здравна организация.

Обсъдени бяха Китай и Турция

Съединените щати поставиха акцента върху “желанието на Вашингтон да работи с ЕС и страните-членки за справяне със споделени предизвикателства, включително COVID-19, изменението на климата, трансатлантическите потоци от данни и икономическото сътрудничество“.

По отношение на “споделените предизвикателства“ са обсъдени редица приоритети на външната политика и политиката на сигурност, казват от Брюксел.

САЩ бяха по-конкретни. В тяхното изявление се казва за “продължаващо сътрудничество между САЩ и ЕС по въпроси, свързани с Китай“.

Това е намек за целта на Байдън да противодейства на експанзията на Китай и да поддържа част от “силовата позиция” на предшественика си срещу Пекин. ЕС, от друга страна, изгражда собствените си търговски отношения с Китай, като въпреки това го смята за съперник, от който трябва да се пази.

Белият дом публикува отделно изявление за поредния разговор между съветника по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан и Бьорн Зайберт, ръководител на кабинета на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Това изявление беше почти същото като това на Държавния департамент, но освен споменаването на сътрудничеството между САЩ и ЕС по отношение на Китай, се добавя и Турция.

Турция, която е членка НАТО, напоследък е проблематична както за Вашингтон, така и за Брюксел. Проблем за Вашингтон е, че купи руска зенитно-ракетна система, а за Брюксел конфликтите й с Гърция заради газови находища в Средиземно море.

Когато излязоха изявленията на двете страни, Фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг бяха на работна вечеря в Брюксел.

Няма информация за това, за което са говорили, но ще е необходима координация между Комисията и НАТО, за да се подготви съвместно посещение на Бликен и след това евентуално на Байдън.