САЩ и ЕС ще си сътрудничат срещу предизвикателствата от Китай и Русия

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел по време на пресконференция в централата на ЕС в Брюксел, Белгия, 24 март 2021 г. [EPA-EFE/Virginia Mayo]

Съединените щати и Европа се договориха да възобновят двустранния диалог за Китай и да работят заедно за справяне с “предизвикателното поведение на Русия“, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

“Двамата изразиха споделеното разбиране, че отношенията с Китай са многостранни. Те включват елементи на сътрудничество, конкуренция и системно съперничество“, се казва в изявлението.

САЩ няма да принудят нито един съюзник от НАТО да избира между Вашингтон и Пекин, заяви Блинкен в централата на НАТО в Брюксел.

Европейските съюзници Франция и Германия търсят стратегически баланс в отношенията с Пекин и Вашингтон, който да гарантира, че Европейският съюз не е толкова тясно свързан с една от двете големи сили в света, че да отчуждава другата.

Страните от Източна Европа обявиха, че са готови да задълбочат отношенията си с Китай в рамките на инициативата 17+1.

Франция настоява за независимост от Съединените щати, които са негов съюзник и защитник в продължение на повече от седем десетилетия. Испания и Нидерландия призоваха блока да запази икономиката си отворена, докато търси “стратегическа автономия“.

“Държавите могат да работят с Китай, където е възможно“, каза Блинкен. Той отбеляза, че изменението на климата е област, в която е необходимо сътрудничество със страна с население от 1,34 милиарда души. Азиатският гигант отделя една четвърт от въглеродния диоксид в света, повече дори и от Съединените щати. В същото време обаче Пекин активно инвестира  във възобновяема енергия.

При първото си посещение в Европейската комисия, Бликен призова блока да помогне за отстояване на либералните ценности и правата на човека. Това е нов подход от страна на Вашингтон, защото в последните четири години при управлението на Доналд Тръмп това не беше възможно да се случи, още повече, че той подкрепи напускането на Великобритания.

“В момента се води фундаментален дебат дали демокрацията или автокрацията предлагат по-добрия път напред. Мисля, че от нас зависи да се съберем и да покажем на света, че демокрацията е най-добрият вариант за нашите народи“, каза Блинкен.

Докато САЩ и Китай се борят за надмощие в области от електрически автомобили до биомедицина, Бликен обвини Пекин в подкопаване на международния търговски ред, който САЩ и техните съюзници изградиха след Втората световна война.

“Те работят активно, за да подкопаят правилата на международната система и ценностите, които споделяме ние и нашите съюзници“, каза Блинкен за Китай, застанал до 30-те знамена на страните от НАТО. “Ако работим заедно, за да реализираме нашата положителна визия за международния ред, сме уверени, че можем да надминем Китай при всяко положение“, каза той.

Китайските военни амбиции също нарастват, предупреди той.

Брюксел подразни екипа на Байдън, като подписа мащабно инвестиционно споразумение с  Пекин седмици преди той да встъпи в длъжност.

Блинкен каза, че Вашингтон иска да работи с партньори, за да “запълни пропуските в области като технологиите и инфраструктурата, където Пекин се опитва да упражни принудителен натиск“.

“Ще разчитаме на иновациите, а не на ултиматумите“, подчерта държавният секретар.

Бликен и Борел обявиха след срещата, че двете страни възобновяват официално “диалога за Китай“, за да обсъдят своя подход към Пекин.

Борел заяви, че това ще включва срещи на висши служители и експерти по въпроси, включително икономически интереси, права на човека, сигурност и изменение на климата.

Санкции

САЩ и ЕС направиха първа стъпка към съвместни действия срещу Пекин като наложиха координирани санкции в понеделник заради репресиите срещу уйгурите в Китай.

Китай отрича всякакви нарушения и заявява, че зачита глобалните правила, наложени от международни институции като Световната търговска организация и Международния валутен фонд.

Китайското външно министерство заяви в Tуитър по повод наложените санкции: “САЩ, Великобритания и Канада заедно представляват само 5,7% от населението на света. Дори ако се добави ЕС, това ще бъде около 11%. Те не могат да представляват международната общност. ”

Бликен коментира изявлението, като подчерта, че не само броят на населението е важен, но и брутния вътрешен продукт: “Когато всъщност работим с нашите европейски партньори, азиатски партньори и други, може да сме 40, 50 или 60% от световния БВП. Това не може да се пренебрегне”.

Съединените щати, ЕС, Великобритания и Канада наложиха санкции на висши китайски служители в понеделник, като ги обявиха в нарушаване на човешките и гражданските права в Синдзян. Това е първата координирана западна акция срещу Пекин при новия президент Джо Байдън. Пекин отвърна с по-широки наказателни мерки срещу ЕС.

Решението на Китай да санкционира европейски депутати, дипломати и институти в в отговор на западните санкции изглежда стимулира опозицията срещу Пекин в НАТО и ЕС, като няколко правителства от блока извикаха китайските посланици на разговор.

Италия обяви след среща с китайския посланик в Рим, че санкциите са “неприемливи“.

Русия и други заплахи

САЩ също се стремят да намерят съюзник в лицето на ЕС срещу все  по-напористата Русия.

По време на срещата си Блинкен и Борел заявиха, че ще разгледат “предизвикателното поведение на Русия, включително и продължаващата агресия срещу Украйна и Грузия, както и хибридни заплахи, като дезинформация, намеса в изборните процеси, злонамерени кибер дейности и агресивно поведение”.

Бликен повдигна въпроса и за потенциалните санкции на Вашингтон заради спорния проект за газопровод “Северен поток 2” между Русия и Германия на среща с германския външен министър Хайко Маас.

По другия спорен въпрос за разходите за отбрана Тръмп неколкократно преследваше богатите страни в НАТО като Германия с настояване да отделят повече средства. Той настояваше да се постигне целта от два процента от брутния вътрешен продукт.

Блинкен каза, че тази цел остава “решаваща“, но смекчи подхода на Вашингтон, като призна, че съюзниците могат да “поемат своя дял от тежестта по различни начини“.

Сред другите въпроси, които двамата министри обсъдиха, бяха сътрудничеството в областта на климата, както и отношенията с Иран и Турция. Притесненията са, че в членката на НАТО Турция се ограничават човешките права и се преследва опозицията.

“Всички ние трябва да говорим, когато страните предприемат стъпки, които подкопават демокрацията и правата на човека“, каза Блинкен.

“Трябва да помогнем на тези страни да се върнат в правилната посока, като укрепим устоите на демокрацията.“, допълни той.

Преди срещата си с Борел Блинкен притисна външния министър на Турция заради закупуването на руска система за противовъздушна отбрана, оттеглянето от Истанбулската конвенция и ограничаването на правата.

Администрацията на Байдън все още формулира цялостния си подход към Анкара, но твърди, че гледа на страната страната като важен съюзник, когото твърдо иска да запази  в НАТО.

По време на срещата си в Брюксел Бликен и Борел двамата поеха ангажимент да работят заедно по глобалното разпространение на безопасни и ефективни ваксини срещу коронавирус и да гарантират, че са подготвени за бъдещи пандемии.