САЩ и Русия договориха сътрудничество за климата

Руският външен министър Сергей Лавров приветства американския пратеник за климата Джон Кери по време на срещата им в Москва, Русия, 12 юли 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Въпреки обтегнатите отношения между двете страни, САЩ и Русия ще си сътрудничат по въпросите за изменението на климата. Това стана ясно от посещението на американския пратеник за климата Джон Кери в Москва, в понеделник (12 юли).

Кери, бившият държавен секретар, станал пратеник за климата на американския президент Джо Байдън, заяви, че “залогът не може да бъде по-голям”, при срещата си с външния министър Сергей Лавров.

“Прекарахме години, вие и аз, преговаряйки за войни, за химическо оръжие, за ядрено оръжие. Бих казал, без никакви резерви, това е колкото критично, толкова и спешна инициатива [климатичните въпроси]”, заяви Кери.

По време на конференция COP26 през ноември в Глазгоу, Лавров каза, че Русия очаква “тясно сътрудничество” със САЩ. Той добави, че Москва “високо цени важността на проблемите свързани с изменението на климата”, а тридневното посещение на Кери ще е “много навременно”.

Руският висш дипломат също заяви, че посещението на Кери е “много важна и положителна” стъпка “за облекчаване на напрежението” между двете страни.

Русия е един от най-големите производители на нефт и газ в света. През последните години страната пое ангажименти и даде изявления, които предполагат, че Русия приема климатичните промени сериозно.

Критиците обаче твърдят, че страната, която е и четвърта по емисии на въглерод, все още не прави достатъчно, за да се справи с кризата.

Години наред Путин беше известен със скептицизма си към предизвиканото от човека глобално затопляне и казваше, че Русия има полза от него.

Той превърна развитието на арктическия регион на Русия в стратегически приоритет, защото ледената покривка се топи и Северният морски път става по-достъпен. Москва има за цел да го използва за износ на въглеводороди в Азия.

През последните месеци обаче той също направи изявления, че изменението на климата не е само в полза на Москва.

По време на ежегодното си обръщение към народа през април, Путин каза, че Русия трябва да се адаптира към изменението на климата.

По време на среща на върха с американския си колега Байдън в Женева, Путин също заяви, че Москва е заинтересована от „засилване на международното сътрудничество“ по въпросите свързани с изменението на  климата.

На фона на високото напрежение, изменението на климата е една от малкото области, в които САЩ и ЕС изразиха готовност да си сътрудничат с Русия.

Кери, бивш сенатор, който беше държавен секретар при президента Барак Обама, заяви, че няколко месеца ще бъдат критични за затвърждаване на подкрепата за надграждане на ангажиментите от Парижкото споразумение от 2015 г.