САЩ и Русия постигат напредък в преговорите за ядрено оръжие

Американският държавен секретар Майк Помпео след изслушване на комисия за външни отношения на Сената, за да обсъди искането на администрацията на Тръмп за бюджета 2021 г. за Държавния департамент, Вашингтон, САЩ, 30 юли 2020 г. [Анкета / EPA / EFE]

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви в сряда (5 август), че Съединените щати и Русия са постигнали напредък по отношение на контрола върху ядрените оръжия. Помпео добави, че се надява Китай също да се присъедини към дискусиите.

“През последните няколко месеца работихме усърдно, за да накараме трите страни, които разполагат с най-голям ядрен капацитет – САЩ, Русия и Китай – да водим стратегически диалог за това как да продължим напред, за да намалим опасността в световен мащаб”, каза Помпео пред репортери.

“С руснаците постигнахме напредък; имахме две ползотворни срещи. Надявам се, че ще проведем нова среща скоро и че Китай също ще реши да участва”, добави той.

Единственият в света договор за контрол на ядрените оръжия – New START – ще изтeче през февруари 2021, освен ако Русия и САЩ не се съгласят да го подновят. Вашингтон многократно призовава Китай да участва в преговорите за удължаването му.

Китай, който не е страна по нито едно споразумение за ограничаване на ядрените оръжия, не изпрати делегация на продължаващите преговори във Виена.

Наскоро високопоставен китайски дипломат коментира, че страната му ще се радва да участва в тристранните преговори за контрол на оръжията съвместно със САЩ и Русия, ако Вашингтон намали ядрения си арсенал до нивото на този на Китай.