САЩ и Русия ще преговарят за среща между Байдън и Путин

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен и датският външен министър Джепе Кофод (не се виждат) по време на съвместна пресконференция след срещата им в датското министерство на външните работи в Копенхаген, Дания, 17 май 2021 г. [Mads Claus Rasmussen / EPA / EFE]

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров вероятно ще започнат преговори за организиране на среща между президентите на двете страни. Въпреки сложните взаимоотношения между бившите врагове от Студената война, Блинкен и Лавров би трябвало да се срещнат в сряда вечерта (19 май), веднага след срещата на Арктическия съвет в Рейкявик.

От март насам отношенията между Вашингтон и Кремъл са особено обтегнати. Наскоро встъпилият в длъжност американски президент Джо Байдън заяви, че смята президента Владимир Путин за „убиец“. Това накара Москва да привика американския си посланик за консултации.

След това, Вашингтон наложи санкции и изгони руски дипломати заради „вредни“ дейности. Това подтикна Русия да отвърне подобаващо, като забрани на американското посолство в Москва да наема местен персонал.

Предвид контекста, непосредствената полза от срещата между Блинкен и Лавров вероятно ще бъдат скромна, но двамата биха могли да проправи пътя за среща на върха между Путин и Байдън идния месец.

Белият дом лансира идеята за среща миналия месец. В понеделник, руският вестник „Комерсант“ цитира правителствени източници, според които Швейцария е най-вероятното място за срещата.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че Лавров и Блинкен ще се срещнат в сряда вечерта, след края на срещата на Арктическия съвет.

Напрежението в отношенията между Вашингтон и Москва ескалира до нивата след Студената война. Напрежение има във всичко, от обвиненията в намеса на изборите, до Украйна и изпращането в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.

„Ние не се стремим да ескалираме напрежението, ние просто…търсим по-предсказуеми, стабилни отношения“, заяви висш служител на Държавния департамент на САЩ.

Освен срещата на върха, разговорите могат да засегнат темата за експулсирането, което е пречело на работата на дипломатически мисии, както и напредъка в контрола на ядрените оръжия.

От 2004г. насам, 71-годишният Лавров е желязната ръка на външната политика на Кремъл. Москва твърди, че е заслужила позициите си на велика световна сила. Русия засили военното си присъствие в Арктика, инвестирайки в инфраструктура.

Във вторник Блинкен критикува Москва за „незаконни морски претенции“ относно регулирането на чужди плавателни съдове, преминаващи транзитно по дългото северно крайбрежие на Русия. Блинкен заяви, че Вашингтон се притеснява от нарастващата милитаризация в региона.

В понеделник Лавров отхвърли опасенията на НАТО за засилване на руската военна активност в Арктика, като заяви, че Москва е в правото си да гарантира сигурността на северното си крайбрежие.

Той каза, че Москва ще изчака да види какво има предвид Вашингтон под стабилни и предвидими връзки с Русия. „Ако това означава стабилни, предвидими санкции, това не е необходимо.“