САЩ и Русия ще възобновят преговорите за ядрено оръжие

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония, 28 юни 2019 г. [EPA-EFE / LUKAS COCH]

Постигнатото предварително споразумение между САЩ и Русия за възобновяване на преговорите за ядрено оръжие може да се превърне в историческа възможност светът да стане едно по-безопасно място за живеене. Въпреки това остават още много въпросителни.

На фона на единствения останал договор за контрол на ядрените оръжия между двете най-големи ядрени сили, който ще изтече след по-малко от година, САЩ и Русия се договориха да започнат ядрените преговори през юни. Китай, който до момента не е част от споразумението за ограничаване на ядрените арсенали, е поканен да се присъедини.

“Днес с руския заместник-министър на външните работи Рябков насрочихме датата на преговорите за ядрено оръжие през юни. Китай също беше поканен. Ще се включи ли Китай и ще преговаря ли добросъвестно?” Това написа в Туитър специалният пратеник на САЩ за контрол на оръжията Маршал Билингслей в понеделник (8 юни).

Билинглей и Рябков ще се срещнат във Виена на 22 юни, за да започнат преговори по договора New START, който ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, притежавани от двете страни. Ако Тръмп и Путин не постигнат съгласие да го удължат, договорът ще изтече през 2021 г.

Русия предложи да удължи споразумението, но досега администрацията на Тръмп настояваше, че бъдещият договор за ядрено оръжие трябва да включва и Китай. Говорител на китайското външно министерство обаче заяви през януари, че Китай няма намерение да участва в подобни разговори.

Въпреки призива на Вашингтон, Москва обяви, че няма да окаже натиск над Китай да се присъедини към преговорите.

“Моят отговор на въпроса дали би било възможно да убедим Китай да се включи в преговорите е ‘не’”, посочи Рябков във вторник (9 юни), на форум, организиран от Съвета по външни отношения. Москва заяви, че не се противопоставя на поканата на САЩ към Китай, но  решението зависи само от Пекин.

“Не виждаме готовност у Китай. Не очакваме, че това ще се промени в скоро време. Не възнамеряваме да използваме каквито и да е било инструменти, за да променим това, защото това е суверенен избор на всяка държава”, коментира Рябков.

На свой ред Рябков предложи съюзниците на САЩ, които са ядрени сили – Великобритания и Франция – да се присъединят към преговорите.

“Логиката е много проста – колкото повече намаляваме броя, толкова по-високо е значението на всяка отделна бойна глава. Не можем просто да игнорираме бойните глави на други страни”.

Според анализаторите, за разлика от периода на Студената война, най-големият риск от геополитически конфликт в момента е този между САЩ и Китай.

Руският президент Владимир Путин наскоро одобри политиката на Русия за ядрено възпиране, която му позволява да използва ядрено оръжие в отговор на потенциален конвенционален удар, насочен към критична държавна или военна инфраструктура.

“Факт е, че няма достатъчно време за постигане на значителен напредък по първия по рода си тристранен договор за контрол на оръжията преди изтичането на New START, посочи пред EURACTIV Кингстън Рейф, директор по политиката за разоръжаване от Асоциацията за контрол на оръжията.

“Най-добрият начин на действие продължава да бъде удължаването на съществуващия договор и търсенето на по-широко споразумение в дългосрочен план”, добави той.

На въпрос дали ще са налични стимули, които да привлекат Китай към масата за преговори, Рейф посочи, че вероятността за подобен ход е “близка до нула”, поради нарастващото напрежение в отношенията между САЩ и Китай.

Европа – изключена от преговорите

Графикът на преговорите идва само няколко седмици след като Вашингтон обяви, че ще се оттегли от Договора за отворено небе. Споразумението позволява извършването на невъоръжени полети за наблюдение над подписалите го държави. Това е  последният ход на администрацията на Тръмп, който изкара страната от поредния ключов световен договор.

На въпрос на EURACTIV дали НАТО е бил информиран за тези разговори, служител на Алианса заяви, че докато “висши американски и руски дипломати се срещат редовно във Виена, за да обсъждат контрола на оръжия, САЩ информират съюзниците си за тях”.

Служителят на НАТО обаче отказа да уточни дали настоящото решение е било обсъдено предварително.

Прекратяването на Договора за открито небе ще бъде включено в дневния ред на министерството на отбраната на НАТО в Брюксел следващата седмица и служителите на НАТО очакват по-всеобхватна дискусия за контрола върху оръжията.