САЩ и съюзниците им са готови да се намесят, ако Китай нападне Тайван

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на пресконференция в Париж, Франция, 25 юни 2021 г. [Pool/EPA/EFE ]

Съединените щати и техните съюзници биха предприели „действия“, ако Китай използва сила, за да промени статута на Тайван, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в сряда (10 ноември).

Блинкен беше попитан на форум, организиран от „Ню Йорк Таймс“, дали Съединените щати ще се намесят, за да защитят Тайван в случай на нападение от Китай. Той повтори американската позиция, че ролята на Вашингтон е да гарантира, че островът разполага със средствата да се защитава, както се изисква от законодателството на САЩ.

„В същото време мисля, че е справедливо да се каже, че не сме сами в тази решимост да гарантираме, че ще запазим мира и стабилността в тази част на света“, добави Блинкен.

„Има много страни, както в региона, така и извън него, които биха погледнали на всяко едностранно действие чрез използване на сила като нарушаване на статута и огромна заплаха за мира и сигурността. Те също биха предприели действия, в случай, че това се стигне дотам“, подчерта той.

Блинкен обаче не уточни какъв вид „действия“ биха предприели съюзниците.

Президентът на САЩ Джо Байдън предизвика вълнение миналия месец, когато каза, че Съединените щати ще застанат в защита на Тайван, ако Китай го нападне.

Изглежда, че тези забележки се отклоняват от дългогодишната политика на „стратегическа неяснота“, без да изясняват как ще реагират Съединените щати.  Белият дом обяви, че Байдън не сигнализира за промяна в политиката, а някои анализатори отхвърлиха коментарите му като гаф.

Председателят на влиятелната комисия по разузнаването в Камарата на представителите Адам Шиф  призова администрацията на Байдън миналата седмица да бъде по-малко двусмислена за това, което той нарече задължение на САЩ да защитават Тайван от китайска атака.

Коментарът на Блинкен дойде преди планираната виртуална среща между Байдън и китайския лидер Си Дзинпин. Източник, информиран по темата, съобщи, че ще се проведе най-скоро следващата седмица.

Попитан дали срещата ще се състои следващата седмица, Блинкен каза, че „предстои скоро“, но не даде подробности.