САЩ ликвидираха висш ирански военен

snim-1 [Handout photo/EPA/EFE]

Съединените щати убиха иранския генерал-майор Касем Солеймани, ръководител на спецподразделението “Ал-Кудс” на иранския Корпус на стражите на ислямската революцията (КСИР) и архитект на разпространяването на военното влияние на Иран в Близкия изток. Убийството е извършено с въздушен удар в петък (3 декември) на летището в Багдад, съобщиха Пентагонът и Иран.

Топ командирът на иракската милиция Абу Махди ал Мухандис, съветник на Солеймани, също е убит при нападението, разрешено от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Убийството на Солеймани бележи драматична ескалация в регионалната „война в сянка“ между Иран и Съединените щати и техните съюзници, главно Израел и Саудитска Арабия. Това може да доведе до нападения в отговор на покушението.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща жестоко отмъщение.

Дългият конфликт между Иран и САЩ рязко ескалира миналата седмица с атака срещу американското посолство в Ирак от проирански милиционери след американски въздушен рейд срещу позиции на „Катаиб Хизбула“, основана от Мухандис.

„По указание на президента американските военни предприеха решителни действия за защита на американския персонал в чужбина, като убиха Касем Солеймани“, се казва в изявлението на Пентагона. „Този ​​удар беше насочен към възпиране на бъдещите планове за нападение на Иран“, добавя министерството.

Американски служители, пожелали анонимност, обясниха, че Солеймани е бил убит при удар с дрон. Според Иранската революционна гвардия нападението е било с американски хеликоптери.

Снимки показаха горящи отломки на път близо до летището.

При новината цената на петрола се повишиха с близо 3 долара.

Хаменей каза, че „престъпниците“, които убиха Солеймани, ги чака сурово отмъщение. А смъртта на генерала, макар и тежка загуба, ще удвои мотивацията на съпротивата срещу САЩ и Израел.

“Всички врагове трябва да знаят, че джихадът ще продължи с още по-голяма мотивация и бойците в свещената война ги чака победа”, каза Хаменей в изявление, излъчено по държавната телевизия. Той призова за три дни национален траур.,

Президентът Хасан Рухани заяви, че убийството ще направи съпротивата на Иран срещу САЩ по-решителна.