САЩ налагат санкции на 103 китайски и руски компании

Мащабни модели на "Сухой MA-21" и SuperJet 100 в изложбения център Changi в Сингапур, 7 февруари 2018 г. "Сухой" е една от руските компании в черния списък на САЩ приет на 20 декември 2020 г. [Wallace Woon / EPA / EFE]

Администрацията на Доналд Тръмп публикува в понеделник списък със 103 китайски и руски компании, свързани с въоръжените сили, към които се предприемат ограничения за покупка на широк спектър от американски стоки и технологии.

Списъкът е на сайта на Федералния регистър и в него са включени 45 руски и 58 китайски фирми, които, според американската администрация, са “крайни военни ползватели”, което ги прави обект на контрол.

Миналият месец бе съобщено, че Министерството на търговията на САЩ е изготвило списък на компаниите, свързани с китайските или руските въоръжени сили. Тази новина, която предизвика  бурни реакции в Пекин.

Говорителят на външното му министерство Жао Лицзян през ноември нарече новината за проекта на списъка “непровокирано потискане на китайските компании от Съединените щати“.

Окончателният списък не включва Китайската търговска самолетна корпорация, нито хонконгските дъщерни дружества на Arrow Electronics в Колорадо и базираната в Тексас TTI Inc, дистрибутор на електроника в Berkshire Hathaway. Тези компании бяха в проекто-списъка, видян от Ройтерс.

В списъка обаче влизат Shanghai Aircraft Design and Research Institute, който проектира самолети COMAC, и Shanghai Aircraft Manufacturing Co, която произвежда самолети.

Под санкции попада и Обединената двигателностроителна корпорация, част от “Ростех”, произвеждаща двигатели за военната и гражданската авиация, а също и за космическите програми.

В космическата сфера санкции са наложени на РКЦ “Прогрес”, който прави ракетите “Союз”, а също така и на главния научен институт на “Роскосмос” – “ЦНИИмаш” (Централен научно-изследователски институт по машиностроене).

Ограничения има за корабостроителното предприятие  “Адмиралтейские верфи”, правещо патрулни кораби, супертраулери и подводници, включително и новите “Варшавянка”. В списъка са и няколко предприятия от “Росатом”.

Министърът на търговията Уилбър Рос заяви в понеделник, че целта е да се устави нов ред “за подпомагане на износителите при проверка на своите клиенти”.

Публикуването на списъка в последните дни на администрацията на Тръмп следва добавянето на десетки китайски компании към друг черен списък на САЩ, включително топ производителя на чипове SMIC и производителя на безпилотни летателни апарати SZ DJI Technology Co Ltd в петък.

Напрежението между САЩ и Китай ескалира през последната година, тъй като Тръмп обвини Пекин за пандемията. В същото време Китай наложи закон за националната сигурност в Хонконг и спорът, свързан с Южнокитайско море, се засили.

Вашингтон става все по-загрижен за китайския “военно-граждански синтез”, политика, която има за цел да изгражда  паралелно военната мощ и технологичното развитие.

През пролетта Министерството на търговията разшири дефиницията за “крайни военни потребители“.

Категорията включва не само армия и национална полиция, но всяко лице или образувание, което поддържа или допринася за поддръжката или производството на военни стоки. Това се отнася дори за бизнеси с невоенни предназначения. Означението “военен краен потребител“ изисква американските компании да получат лицензи за продажба.

Списъкът обаче не е окончателен и американските компании трябва да продължат да извършват собствена проверка, за да решат дали техните купувачи се считат за крайни военни потребители.