САЩ: Ние сме с Литва срещу заплахата от Русия

„Ние заставаме до нашите съюзници от НАТО и сме до Литва“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред репортери на 21 юни 2022 г. [Twitter]

Съединените щати заявиха във вторник (21 юни), че застават твърдо зад ангажиментите си към Литва и НАТО да я защитават, след като Русия заплаши съседа си заради ограниченията върху железопътния транзит до руския анклав Калининград.

„Ние стоим до нашите съюзници от НАТО и ние сме до Литва“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред репортери.

„По-конкретно нашият ангажимент към член 5 на НАТО – предпоставката, че атака срещу един би представлявала атака срещу всички, този ангажимент от страна на Съединените щати е железен,” обясни той.

Литва, която е бивша съветска република, членува както в НАТО, така и в Европейския съюз. Тя е сред най-гласовитите страни в противопоставянето на руската инвазия в Украйна.

Дипломатическото внимание се насочи към Калининград, руски град, разположен между Полша и Литва с близо милион жители. Той е свързан с останалата част от Русия чрез железопътна връзка през Литва.

Литва затвори маршрута за транспорт на стомана и други черни метали, което според нея се изисква заради наложените от ЕС санкции срещу Москва, които влязоха в сила в събота. Литва също така блокира транспортирането на храни, като застраши продоволствената сигурност на региона, съобщи руската агенция ТАСС цитирайки говорител на външното министерство.

Русия предупреди, че „със сигурност ще отговори“ на „враждебните действия“.

Прайс каза, че Съединените щати приветстват „безпрецедентните икономически мерки“, предприети от Литва и други държави срещу Русия във връзка с нейната инвазия.

Запитан за изявленията на Русия, Прайс посочи: „Няма да спекулираме с руските заплахи и дори не искаме да им даваме допълнително време за ефир“.

Намалени обеми на газа

Русия предупреди Литва във вторник, че ще бъде изправена пред мерки със „сериозно отрицателно въздействие“ заради блокирането на някои пратки по железопътен транспорт до Калининград.

В отговор на западните санкции Русия започна да изпомпва намалени количества газ за Европа през Украйна. Държавите от Европейския съюз от Балтийско море на север до Адриатическо море на юг очертаха мерки за справяне с кризата с доставките, след като руската инвазия в Украйна в края на февруари постави енергията в центъра на икономическа битка между Москва и Запада.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза, че намалените потоци представляват икономическа атака срещу Германия, която „не бива да се допуска да успее“.

Литовци, които живеят близо до границата, казаха, че вярват в НАТО като възпиращ фактор за всякакви потенциални руски атаки.

„Нищо лошо няма да се случи… защото Литва е в НАТО и в Европейския съюз“, каза 59-годишният застраховател Виталий Сидискис, като същевременно призна, че е трудно да се предвиди какво може да направи Русия.

Междувременно друга балтийска страна, Естония, извика руския посланик във вторник, за да протестира срещу нарушаването на националното й въздушно пространство от руски хеликоптер на 18 юни. Нямаше незабавен коментар от Москва.

„Последствия“

Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, посети Калининград, за да председателства там среща по сигурността. Той каза, че действията на Литва показват, че Русия не може да се довери на Запада, който според него е нарушил писмените споразумения за Калининград.

В отговор се разработват „подходящи мерки“, каза Патрушев, цитиран от държавната информационна агенция РИА. Той посочи, че „последствията от тях ще имат сериозно отрицателно въздействие върху населението на Литва“.

Москва извика посланика на ЕС Маркус Едерер в руското външно министерство във вторник. Говорителят на ЕС Петер Стано каза, че Едерер е помолил руснаците на срещата „да се въздържат от ескалация на напрежението“.

Конфликтът създава нов източник на конфронтация в Балтийско море, регион, който вече е готов да подобри сигурността си, като ограничи морската мощ на Русия. Швеция и Финландия вече кандидатстват за присъединяване към НАТО и поставят почти цялото крайбрежие като територия на алианса.

ЕС се опита да отклони отговорността от Литва, като заяви, че политиката е колективно действие на блока.

Със символично решение Украйна трябва да стане официален кандидат за членство в Европейския съюз в четвъртък.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд стана последният международен представител, посетил Украйна. Той потвърди във вторник ангажимента на Вашингтон да идентифицира, арестува и преследва лицата, замесени във военни престъпления по време на руската инвазия.