САЩ обвиниха публично спецсъдия за корупция

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов бе огласен от Държавния секретар на САЩ Майк Помпео като участник „в сериозна корупция“. „В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“, се казва в изявления на Помпео.

Името на съдия Миталов нашумя през ноември м.г., след като главният прокурор тогава Сотир Цацаров сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу него. Оказа се, че Миталов е разрешил на обвинения от българската прокуратура в шпионаж лидер на движение “Русофили” Николай Малинов, да пътува до Москва.

Сега съдията, съпругата му и дъщеря му нямат право на американска виза. „Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб“, се казва в съобщението на Помпео.

 

Инспекторатът към ВСС още не е огласил резултата от проверката срещу съдия Миталов. Нито от съда, нито от Висшия съдебен съвет имаше реакция на съобщението на Помпео.

Потърсена от в. „Сега“, говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че е „хваната неподготвена“ и тепърва държавното обвинение ще прецени дали да образува досъдебно производство по случая.

През октомври м.г. Цацаров, както и Иван Гешев, който тогава му беше заместник, бяха на посещение в САЩ. Това беше първото презокеанско пътуване на Цацаров за целия му 7-годишен мандат.