САЩ очакват Скопие скоро да започне преговори за присъединяване към ЕС

Премиерът Заев заяви, че е благодарен за голямата подкрепа на САЩ като ключов стратегически партньор в развитието и демокрацията на страната. [ Shutterstock / Александрос Михайлидис ]

На среща с премиера Зоран Заев подчертах, че ценим двустранното си партньорство със Северна Македония и искаме да видим преговори за присъединяване към Европейския съюз възможно най-скоро, написа в Туитър посланикът на Съединените щати в Скопие Кейт Бърнс.

„Виждаме положителен път напред и сме доволни от продължаващите преговори от страна на България, така и на Северна Македония, за придвижване на Скопие към присъединяване към ЕС “, коментира посланик Бърнс.

В правителственото изявление се казва, че продължава напредъкът в реформите и борбата с корупцията. Премиерът Заев заяви, че е благодарен за голямата подкрепа на САЩ като ключов стратегически партньор в развитието и демокрацията в страната.

„Стигна се до заключението, че политиките на диалог отварят перспективи за нашата страна и целия регион, а Съединените американски щати, както беше обявено, са загрижени за положителните процеси в региона“, каза премиерът на срещата, като добави, че „ние сме фокусирани върху положителното развитие по отношение на следващата стъпка в европейската интеграция, както и върху развитието на добросъседските отношения с България.“

„Продължаваме с темповете на реформи, както и с борбата с престъпността и корупцията. Правителството е твърдо решено да подкрепи независимостта на съдебната власт и равенството на всички пред закона “, добави премиерът.

„С успокояването на пандемията очакваме ускоряване на темповете на големия инвестиционен план, който имаме за цел да подобри жизнения стандарт на гражданите според европейските ценности“, подчерта още Заев.

Както писа EURACTIV България, на 25 май президентът Румен Радев обяви след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, че страната ни очаква от Северна Македония да предложи пътна карта за подновяване на преговорите за намиране на решение за висящите проблеми между двете страни. Той заяви, че България трябва да може да направи реална преценка за възможностите за вдигане на ветото върху Скопие.

“България е най-големият приятел на Северна Македония и никой повече от нас не желае нейната европейската перспектива. Ръководството на Северна Македония трябва да бъде стимулирано да търси диалог с България. Да, важна е подкрепата на европейските партньори, но най-важна е подкрепата на България. Ние искаме устойчив необратим процес”, каза Радев.