Кремъл вижда “неприятелски“ акт, САЩ праща похвали за изгонените руски дипломати

Русия определи като “неприятелска и провокационна стъпка” решението на България да изгони двама руски дипломати заради шпионаж. В позиция на руското външно министерство българските власти са предупредени за предприемане на ответни мерки. На този фон още в събота сутринта американското посолство в София поздрави България за предприетие стъпи за защита на националния суверинитет от злонамерено влиание.

Реакцията на Кремъл сега е много по-остра от предишния път, когато българските власти изгодни руски дипломат през декември миналата година. Тогава Русия само си запази правото да предприеме ответни мерки. Сега действията на София са определени като неприятелски.

“Преценяваме тази стъпка на официална София като открито неприятелска и провокационна, рязко противоречаща на конструктивния, традиционно изпълнен с взаимно уважение характер на руско-българските отношения. Запазваме си правото да вземем ответни мерки”, се казва в позицията на руското външно министерство.

Дипломатическият скандал се развива на фона на скоростното продължение на проекта “Турски поток” през българска територия, който ще транзитира руски газ до Унгария. Проектът цели да заобиколи трасето през Украйна и е в полза на руските геостратегически интереси. България предприема действия и за съживяване на проекта “Белене”, където трябва да се построи атомна електроцентрала с руски реактор.

Както EURACTIV вече съобщи, САЩ отправя предупреждение, че може да наложи санкции на София заради продължението на “Турски поток” , в който балканската държава е наляла над 2.5 милиарда лева.

Но сега има похвали

В събота посолството на САЩ в София разпространи изявление, че “приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние”.

От посолството обясняват, че освен експулсирането на двамата служители на руската мисия, имат предвид и съобщението на прокуратурата от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишленото убийство на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев срещу трима руски граждани.

“Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще”, пише в изявлението на посолството.

От американската мисия обръщат внимание “на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца”.

Според посолството “правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа”.

Подкрепа за София, макар и по-сдържана, беше оказна в събота от Великобритания и Канада.

Няма доказателства

В позицията на мисията на Русия в София се казва, че “никакви доказателства, потвърждаващи осъществяване на дейност, несъвместима със статута им, не бяха представени” преди дипломатите да бъдат обвинени за шпионаж..

“Заедно с това смятаме решението на българските власти да разпространят тази информация в публичното пространство преди да бъде официално уведомено Посолството за неотговарящо на традиционно конструктивния дух на отношенията между държавите ни”, се казва още в изявлението на посолството.