САЩ предупредиха Русия да не прави „сериозна грешка“ с Украйна

Украинският външен министър Дмитро Кулеба с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон, 10 ноември 2021 г.  [Twitter account of Dmytro Kuleba]

Съединените щати предупредиха Русия в сряда (10 ноември) да не направи друга „сериозна грешка“ по отношение на Украйна и поискаха яснота за придвижването на войски в близост до границата.

Държавният секретар Антъни Блинкен посрещна външния министър на Украйна във Вашингтон. На срещата с украинския си колега той заяви, че Съединените щати са „загрижени от съобщенията за необичайната руска дейност близо до границата с Украйна“.

„Нямаме яснота за намеренията на Москва, но познаваме плановете й на действие“, каза Блинкен на съвместна пресконференция.

„Нашата загриженост е, че Русия може да направи сериозна грешка, опитвайки се да повтори това, което предприе през 2014 г., когато събра сили по границата, премина на суверенна украинска територия и го направи, твърдейки невярно, че е била провокирана“, каза той.

„Нашият ангажимент към суверенитета на Украйна, към нейната независимост, към нейната териториална цялост е железен и международната общност ще прозре всяко руско усилие да прибегне до предишната си тактика“, увери Блинкен.

Украйна е въвлечена в смъртоносна война с промосковски сепаратисти в източната си част  от 2014 г., когато Русия превзе полуостров Крим.

Москва предприе действия, след като масовите протести доведоха до свалянето на президента, който спря усилията за сближаване с Европейския съюз.

През март Русия струпа около 100 000 войници по границите на Украйна. Впоследствие ги оттегли, но и Украйна, и Съединените щати заявиха тогава, че само част от тях са се изтеглили.

Търсене на яснота

Външният министър Дмитро Кулеба каза, че Украйна иска да работи със Съединените щати за засилване на отбраната си и „не възнамерява да атакува никого“.

„Най-добрият начин за възпиране на агресивна Русия е стане ясно на Кремъл, че Украйна е силна, но също така, че има силни съюзници, които няма да я оставят сама пред лицето на все по-нарастващата агресивност на Москва“, каза Кулеба.

„Руската агресия срещу Украйна ще приключи в деня, в който мястото на Украйна като част от Запада бъде институционализирано и несъмнено“, каза той.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че действията на Русия са „необичайни по своя размер и обхват“.

„Призоваваме Русия да обясни ясно намеренията си и да спазва споразуменията от Минск“, посочи той, визирайки споразуменията, с които се прави опит да се спрат боевете на територията на Украйна.

Коментарите последваха посещение в Москва миналата седмица на директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, който се срещна с президента Владимир Путин.

СиЕнЕн съобщи, че президентът Джо Байдън е изпратил Бърнс, бивш посланик на САЩ в Москва, за да повдигне въпроса за увеличаването на руските войски на границата с Украйна директно пред Кремъл.