САЩ се включват в охраната на въздушното ни пространство

Гръцки изтребител F-16 излита по време на тренировка на 11 ноември 2019 г. [EPA-EFE / ABIR SULTAN]

Съединените щати ще се включват в охраната на въздушното ни пространство. Това стана ясно от решението на българското правителство. Министерският съвет прие решение, с което разрешава в периода от 26 септември до 30 октомври включително съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното ни пространство със военновъздушните сили на САЩ в състав до 8 самолета.

Тези машини досега изпълняваха задачи по Постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. Всяка от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в съвместните мисии.

Въпросните бойни самолети трябва да бъдат пребазирани в България в петък, 18 септември, за участието на започналото в понеделник авиационно учение “Тракийска пепелянка”. Подобрен съвместен ер полисинг на ротационен принцип се организира в страната ни за трети път – през 2016 г. у нас отново бяха изпратени американски изтребители, а през 2017 г. – италиански бойни самолети Eurofigher.

Постоянно действащият план за интегрирана ПВО и ПРО на НАТО регламентира дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. В качеството си на член на НАТО България изпълнява задачи по този план.

На срещата на най-високо равнище на НАТО в Уелс през 2014 г. и във Варшава през 2016 г. държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО взеха решения за изпълнение на мерки за гарантиране на сигурността на съюзниците в Източна Европа и засилено предно присъствие на съюзни сили по източния фланг на Алианса.

Една от тези мерки касае усилването на мисията по охрана на въздушното пространство на страните-членки от източния фланг със съюзнически сили на ротационен принцип.

Решението за съвместна охрана на въздушното ни пространство със Съединените щати идва на фона на скоро регистрирани провокации в българското въздушно пространство.

В началото на август българска патрулна двойка МиГ-29 бе вдигната по тревога заедно със свои румънски и турски колеги заради руски бойни самолети, излетели от Крим и преминали по дължината на западното черноморско крайбрежие. Пред броени дни руски изтребители Су-27 и Су-30 прехванаха над Черно море три американски стратегически бомбардировача B-52.

Преди година България сключи договор със САЩ за доставка на осем изтребителя Ф-16 за малко над 2 милиарда лева. Опцията е страната да купи още осем бойни самолета, за да формира цяла ескадрила от 16 самолета. Едва тогава може да започне извеждане от употреба на старите руски самолети, които са несъвместими с техниката на НАТО.