САЩ спират да издават визи на корумпирани българи

Посланикът на САЩ Херо Мустафа. [Посолството на САЩ в София]

Посолството на САЩ започва да използва “твърд подход” за подкрепа на борбата с корупцията и налагане върховенството на закона в България. Новият американски посланик в София Херо Мустафа обяви в петък, че посолството спира да издава визи на корумпирани държавни служители и членовете на техните семейства. От думите й се разбра, че няма дори нужда тези хора да са осъждани, а достатъчно да са “свързани” с корупционни дейности.

“Подобни сериозни мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към  върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България.”, каза Мустафа, която изнесе в петък публична лекция пред Атлантическия клуб в София.

Заявлението на американския дипломат бе направено четири дни след края на визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ, където той се срещна с Доналд Тръмп. След разговорите бе анонсирано, че САЩ ще помогне на България в области като борбата с корупцията, гарантиране на независимостта на медиите и енергийната диверсификация. Борисов поиска НАТО да изгради военноморски координационен център във Варна, а идеята му бе одобрена от Тръмп.

Българският премиер повтори настояването на София за премахването на визите за българските граждани, но ангажимент в тази посока не бе поет. Вместо това посолството на САЩ обяви, че спира да издава визи за корумпираните български чиновници.

Още с идването си в България новият американски посланик Херо Мустафа привлича внимание с голямата активност по множество теми. Тя обяви, че САЩ ще работят с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията. В посолството на САЩ ще пристигне нов съветник от американския Департамент по правосъдие, с който посланикът ще работи.

Три основни сфери

Посланик Мустафа начерта бъдещето сътрудничество между САЩ и България в три сфери – енергетика, отбрана и укрепване на демокрацията и върховенството на закона. Тя обясни, че Вашингтон ще насърчава “ролята на България като жизненоважен регионален играч”.

“Приветствам евроатлантическата ориентация на България и образцовата демонстрация на регионално лидерство в трансграничната сигурност и миграционния контрол с пряк ангажимент по опазване на външните граници на ЕС”, каза дипломатът.

По темата енергитика, тя каза, че САЩ ще подкрепят усилията на България да диверсифицира енергийните си доставки. В момента България изгражда реверсивна газова връзка с Гърция, която ще позволи внос от бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис.

“Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис заедно ще отворят пътя за мащабен внос на втечнен природен газ, като в крайна сметка въведат реална конкуренция на българския газов пазар, осигурят надеждни газови доставки и позволят на българския потребител да се възползва от по-ниски цени”, Мустафа.

В същото време правителството в София харчи над 2 милиарда лева за строежа на продължението на газопровода “Турски поток”. Тръбата ще пренася руски газ към Централна Европа, заобикаляйки Украйна.

“За разлика от проекта „Турски поток“, който се стреми да превърне България в напълно транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ. Но нека не спираме дотук.  Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ.  Затова нека изградим връзки със съседните страни – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия”, добави тя.

По думите ѝ, ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлива и прозрачна търговия. САЩ ще изпратят енергийни експерти на място, за да се запознаят с ядрената енергетика.