САЩ: споразумението между Сърбия и Косово да бъде фокусирано върху взаимно признаване

Целта на САЩ е споразумението между Сърбия и Косово да бъде фокусирано върху взаимното признаване. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пише в писмо до сръбския президент Александър Вучич, че Вашингтон е ангажиран с дългогодишното им партньорство.

“Споделяме визията за стабилна, просперираща и демократична Сърбия по отношение на членството в ЕС. Дългогодишната цел на САЩ е Сърбия и Косово да постигнат всеобхватно споразумение, фокусирано върху взаимното признаване”, пише Блинкен в писмото. Изпълнението на тази предпоставка “ще подобри европейското бъдеще на целия регион”, се добавя в него.

Блинкен добавя, че това ще “изисква гъвкавост, мислене в перспектива и готовността на всички страни да направят компромиси”.

Външният министър на Косово Доника Гервала коментира в ексклузивно интервю за BIRN, че “обещанието, дадено във Вашингтон (миналия септември), е ужасно нарушение на косовския закон. Не можете да сложите целостта и конституционността на дадена държава на пауза. Ние не сме експеримент, ние сме суверенна държава”.

Косово подписа споразумение с правителството на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, с което се съгласи на едногодишен мораториум върху кандидатстване за членство в международни организации.