САЩ ще наложат санкции на Турция заради руската отбранителна система

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган  в централата на НАТО в Брюксел, Белгия, 11 юли 2018. [Tatyana Zenkovich/EPA/EFE]

Съединените щати са готови да наложат санкции на Турция заради придобиването на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 миналата година.  Това може да влоши и без това проблемните връзки между двамата съюзници от НАТО, съобщиха пред Ройтерс пет източника, включително трима американски служители.

Дългоочакваната стъпка, която вероятно ще вбеси Анкара и ще окаже влияние върху отношенията на Турция с администрацията на новоизбрания президент Джо Байдън, се очаква да бъде обявена още в петък, съобщиха източници.

Ограниченията ще са насочени срещу държавната агенция за отбранителна индустрия и нейния ръководител Исмаил Демир. Те са тежки, но по-ограничени, отколкото някои по-крайни сценарии, начертани от анализатори.

Тази наказателна мярка вреди на Турция, но не чак толкова, колкото прогнозираха някои анализатори.

Двама източници, запознати с въпроса, включително американски служител, който пожела анонимност, заявиха, че президентът Доналд Тръмп е одобрил санкциите.

Турската лира отслабна с 1,4% след новината. Американските санкции могат да навредят на турската икономика, която се бори с последиците от пандемията, двуцифрена инфлация и силно изчерпани чуждестранни резерви.

Високопоставен турски служител заяви, че санкциите ще се обърнат и ще навредят на връзките между двете страни-членки на НАТО.

“Санкциите не биха постигнали резултат, но ще бъдат контрапродуктивни. Те ще навредят на отношенията“, каза служителят. “Турция е за разрешаването на тези проблеми с дипломация и преговори. Няма да приемем едностранни налагания“, каза той.

Според Анкара закупената от Москва противоракетна система е необходима на страната, като се имат предвид конфликтите, с които е заобиколена. Турция също така многократно е обвинявала съюзниците си в НАТО, най-вече САЩ, че не са ѝ предложили алтернативи – като системата Patriot, при приемливи условия.

Решението на Вашингтон ще има последици далеч отвъд Турция, защото ще покаже на американските партньори по целия свят, които обмислят закупуването на руско военно оборудване, какво ги чака.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, се надяваше да докаже, че заплахите на САЩ са кухи, като заложи на това, че отношенията, които поддържаше с Тръмп, ще спасят Анкара от тежки санкции.

След като създаде добри работни отношения с Ердоган, Тръмп дълго се противопоставяше на санкциите срещу Турция, въпреки съветите на екипа му.  Експерти  от администрацията му препоръчаха да бъдат предприети наказателни мерки още през юли 2019 г., когато турското правителство започна да доставя С-400.

Но санкциите изглежда са на път, без значение дали са дело на Тръмп.

Сенатът трябва да гласува бюджета за отбрана за следващата година в размер на 740 млрд. долара още тази седмица. А санкциите вероятно ще са факт в рамките на 30 дни, твърдят запознати.

Една от причините Тръмп най-накрая да благослови санкциите върху Турция е  разпоредба в плана за отбрана за следващата година, която  изисква наказателни мерки срещу Анкара.

Турция е изключена от програмата за F-35

Нарастващият натиск от страна на САЩ не е без риск. Вашингтон не иска да притиска Ердоган, защото това ще го приближи повече до руския президент Владимир Путин, чиято цел е да отслаби и раздели НАТО.

Изтребителят F-35 на Lockheed Martin е най-модерният самолет в американския арсенал и се използва от членове на НАТО и други американски съюзници.

Държавният департамент на САЩ все още може да промени плановете си и да разшири или стесни обхвата на планираните санкции срещу Турция.

Източници обаче заявиха, че обявяването на санкциите в сегашния им вид предстои.