САЩ ще помагат на Литва срещу натиска на Китай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на пресконференция в Белия дом,  Вашингтон, окръг Колумбия , САЩ, 20 август 2021 г. [Pool/EPA/EFE]

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен разговаря с външния министър на Литва в събота (21 август) и се съгласи за “двустранни координирани действия“, които да помогнат на страната да устои на натиска на Китай заради решението й да развие по-тесни връзки с Тайван.

На 10 август Китай поиска от Литва да оттегли посланика си в Пекин и заяви, че ще отзове китайския пратеник във Вилнюс. Причината е решение на балтийската държава, да позволи на Тайван, който  Китай смята за своя територия, да отвори там посолство.

Тайван ще отвори първото си представителство в Европа, използвайки името “Тайван“. Това породи възмущение от страна на Китай и похвали от други стани.

Сблъсъкът избухна миналия месец, когато Тайван, който Китай смята за част от неговата територия, заяви, че създава представителство във Вилнюс под името „Тайван“ вместо “Тайпе“ – акт, който Пекин тълкува като дипломатическа обида.

Блинкен и Габриелиус Ландсбергис се съгласиха, че “едностранните агресивни действия на Китай и политическият натиск върху Литва“ са напълно неприемливи, се казва в изявление след телефонния разговор, публикувано от литовското външно министерство в неделя.

В изявлението не се дават подробности за договорените двустранни действия.

В отделно изявление Блинкен “подчертава твърдата солидарност на САЩ с нашия съюзник от НАТО и партньора от ЕС Литва срещу натиска на Китай”.

Пекин смята демократично управлявания Тайван за своя суверенна територия. Съединените щати са най-силният международен поддръжник на Тайван и основен доставчик на оръжия на страната.

Литва, държава с население от 2,8 милиона души, която граничи с Русия, вече съдейства на Тайван в други области. Балтийската държава подкрепи опита й да участва в годишната среща на върха на Световната здравна организация за определяне на политиката на Световната здравна асамблея.