САЩ ще санкционират политици, които създават проблеми в Западните Балкани

Президентът на САЩ Джо Байдън държи външнополитическа реч в Държавния департамент във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 4 февруари 2021 г. [Jim Lo Scalzo / EPA / EFE]

Американският президент Джо Байдън подписа във вторник безпрецедентна изпълнителна заповед, която позволява на САЩ да налагат пълен запор на имуществото на лица, които смятат за заплаха за мира, сигурността и стабилността на държавите от Западните Балкани.

Президентската заповед за Западните Балкани на практика повтаря последствията от глобалния закон “Магнитски“. Санкциите ще се налага от министъра на финансите след консултация с американския държавен секретар.

Изпълнителната заповед на Джо Байдън е изключително широка в своето приложно поле и заплашва всеки, които пречи под някаква форма на европейската интеграция на Западните Балкани или има подозрение за участие в корупционни афери.

Замразяване на активи ще налага на всеки, който пряк извършител  съучастник “в действия или политики, които застрашават мира, сигурността, стабилността или териториалната цялост на която и да е област или държава в Западните Балкани“. В това число са засегнати “политики, които подкопават демократичните процеси или институции в Западните Балкани“

САЩ ще налагат санкции за подкопаване на изпълнението на множеството споразумнения и международни договори, свързани с региона. В това число влизат Преспанското споразумение от 2018 г ., Охридското рамково споразумение от 2001 г , Дейтънското споразумение и други.

Запор на активи в САЩ ще се налага на хора, които участват пряко или непряко в корупция, свързана със Западните Балкани, включително корупция, свързана с правителство в Западните Балкани. Приема се, че корупцията може да е обвързана и с определен политически дневен ред.

Прякото последствие от налагането на санкциите ще е блокиране на имущество в САЩ, както и на всякакви сделки и имущество, свързани с лица, които имат връзка със САЩ.