Сблъсъците в Карабах да спрат незабавно, настоя Съветът за сигурност на ООН

Снимка, извадена от видеоклип, публикуван на министерството на отбраната на Азербайджан на 29 септември, показва, азербайджански оръдия, насочени към вражеските позиции в самопровъзгласената Република Нагорни Карабах. [Handout photo/EPA/EFE]

Съветът за сигурност на ООН призова във вторник арменските и азербайджанските сили “незабавно да прекратят боевете“ за отцепилия се регион Нагорни Карабах след три дни смъртоносни сблъсъци. Това се казва в изявление след спешни преговори за конфликта.

Представителите на 15-те членки на съвета “изразиха подкрепа за призива на генералния секретар незабавно да спрат боевете, да свалят напрежението и да се върнат към смислени преговори без отлагане“.

Членовете на съвета заявиха, че “категорично осъждат използването на сила и съжаляват за загубата на човешки живот и цивилните жертви“ в етническия арменски анклав, който се отдели от Азербайджан през 90-те години.

В краткото изявление съветът изрази загриженост за “съобщенията за широкомащабни военни действия в граничната зона“.

Съветът потвърди своята “пълна подкрепа“ за централната роля на съпредседателите на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (САЩ, Русия и Франция), които посредничат за мирното разрешаване на конфликта.

Той призова всички страни да работят в тясно сътрудничество със съпредседателите “за спешно възобновяване на диалога без предварителни условия“.

Дипломатите заявиха, че текстът, който беше одобрен в края на срещата, продължила около час, е бил предложен от тримата съпредседатели на Минската група. Това е направило приемането му по-лесно.

Във вторник Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно, че са стреляли един срещу друг и отхвърлиха призивите от цял свят за провеждане на мирни преговори.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза пред руската държавна телевизия, че категорично отхвърля всяка възможност за преговори. Арменският министър-председател Никол Пашинян каза пред същия канал, че диалог не може да има, докато боевете продължават.

Напрежението между двете бивши съветски републики се засили допълнително, след като Армения заяви, че турски изтребител F-16 е свалил един от бойните й самолети над арменското въздушно пространство, убивайки пилота.

Ереван не предостави доказателства за инцидента, а Турция нарече твърдението “абсолютно невярно“.  Азербайджан също го отрече.

Алиев обвини Армения, че си е измислила самолетния инцидент, за да я злепостави. “Турция не е страна в конфликта, по никакъв начин не участва в него и няма интерес от това“, каза той.

Ако избухне война, това може да повлече не само Турция, но и Русия. Москва има отбранителен съюз с Армения, но се радва и на близки връзки с Азербайджан.

Съветът за сигурност на ООН е приел четири резолюции за Нагорни Карабах, които призовават за изтегляне на арменските войски от окупираните райони. Резолюция от 1993 г. пък регламентира други държави да се въздържат от намеса в конфликта.

Очевидно чуждата намеса е най-голямата грижа на международната общност. В четвъртък и петък лидерите на ЕС ще се срещнат, за да обсъдят конфликта.

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън написа в Туитър: “Заради бързото нарастване на броя на жертвите край Нагорни Карабах, администрацията на Тръмп трябва незабавно да се обади на лидерите на Армения и Азербайджан, за да настоява за успокояване на ситуацията. Освен това трябва да изисква от други – като Турция – да останат извън този конфликт. ”

Армения и Азербайджан водят от десетилетия териториален спор за Нагорни Карабах и се обвиняват взаимно за ожесточени сблъсъци. Само от неделя до днес има около 100 потвърдени смъртни случая.