Светът на Макрон

Руският президент Владимир Путин и френският президент Еманюел Макрон се разхождат преди съвместната си пресконференция след разговорите си в двореца Версай, близо до Париж, Франция, 29 май 2017 г. Владимир Путин посещава Франция по покана на френския президент Макрон. EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Френският президент Еманюел Макрон даде необичайно дълго интервю за TF1-LCI, чиято пълна версия беше излъчена по LCI в събота (18 декември). Не е изненадващо, че по-голямата част от интервюто бе за вътрешната политика на страната. Но една интригуваща част, свързана с Русия, привлече вниманието.

Макрон посочи, че възмущението, което Франция претърпя от сделката за подводниците с Австралия, няма да доведе до излизане на Франция от НАТО и присъединяване към съюз с Русия. Въпреки това обаче той се застъпи за по-силна европейска защита и добави, че по исторически причини „Франция обича Русия“ и „Русия обича Франция“. Според Макрон, двете страни рано или късно трябва да минат на една страна по отношение на световните въпроси, дори в по-голям европейски формат, от Лисабон до Владивосток, за да се попречи на Русия да сключи съюз с Китай.

Макрон коментира, че при Владимир Путин страната провежда реваншистка политика срещу Запада в отговор на унижението, което Русия претърпя в следствие на разпадането на Съветския съюз. В този контекст обаче Макрон не спомена Украйна нито веднъж.

Френският президент призна, че Путин става все по-авторитарен. Но той си спомни, с известна топлина в гласа, за онзи път през 2017 г., когато заведе Путин в Галерията на битките във Версай (където, разбира се, френските поражения липсват).

С френско председателство на Съвета на ЕС зад ъгъла, си струва да се отбележи, че визията на Макрон за Русия в никакъв случай не се споделя широко в ЕС, ако може въобще да се говори за обща позиция. На родна почва Макрон вероятно звучи като наследник на Шарл де Гол. Но за много страни от ЕС руските увлечения на Макрон изглеждат меко казано странно. По някаква причина пълната версия на интервюто беше орязана (частта с коментарите за Русия) на уебсайтовете на TF1 и LCI.

Топлото отношение на Макрон към Русия е още по-трудно за разбиране в момент, в който Москва нанесе голямо унижение на Франция в Мали, където руските наемници от групировката „Вагнер“ изтласкват френските и европейските войски. Освен това Макрон анулира коледното си посещение на френските войски – и срещата с Асими Гойта, временния лидер на страната –  което изглежда като капитулация пред Русия.

Що се отнася до Украйна, последните изявления на Макрон на срещата на върха на Източното партньорство могат да се разглеждат като намек към Киев да изпълни споразумението от Минск (досега Москва и Киев си намираха множество извинения да не  изпълнят съответните си ангажименти). Украйна не иска да изпълни своята част, която се свежда до провеждане на избори в Донбас и приемане на резултата от тях, което вероятно ще даде на Русия официална вратичка към украинската администрация и вътрешните ѝ работи.

За разлика от повечето страни от ЕС, Франция има сложни отношения с Обединеното кралство. За разлика от повечето страни от ЕС, отношенията ѝ със Съединените щати са напрегнати. За разлика от повечето страни от ЕС, отношенията на Франция с Русия са нееднозначни.

Когато дадена страна-членка поеме ротационното председателство на Съюза, тя трябва да постави собствената си политика на заден план. Нашето предположение е, че през следващите шест месеца подобни неписани правила няма да важат.