Светът промени погребалните си ритуали заради коронавируса

Погребение на починал от коронавирус в Йоханесбург, Южна Африка. [EPA-EFE/KIM LUDBROOK]

Броят на жертвите на COVID-19 в световен мащаб премина 1 милион души. Това е тъжната равносметка от пандемията, която опустоши световната икономика, претовари здравните системи и промени начина на живот на хората.

Броят на смъртните случаи от новия коронавирус тази година вече е два пъти по-голям от броя на хората, които умират ежегодно от малария. Смъртността се е увеличила през последните седмици, тъй като в няколко страни се отчита нарастване на заразените.

„Нашият свят достигна мъчителен етап“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в изявление.

„Това е умопомрачителна статистика. И все пак никога не трябва да изпускаме от поглед всеки отделен живот. Те бяха бащи и майки, съпруги и съпрузи, братя и сестри, приятели и колеги.“

Само за три месеца смъртните случаи от COVID-19 се удвоиха с половин милион, като тенденцията е заразата бързо да се разраства. Първият смъртен случай беше регистриран в Китай в началото на януари.

Над 5400 души дневно умират по света, според изчисленията на Ройтерс, базирани на средните стойности за септември, които са взети от погребални агенции.

Това се равнява на около 226 души на час или един човек на всеки 16 секунди. Във времето, необходимо за гледане на 90-минутен футболен мач, средно умират 340 души.

Нарастващата зараза

Експертите са загрижени, че официалните данни за смъртните случаи в световен мащаб изкривяват реалното състояние на пандемията заради неточни тестове и регистри, както и възможността за укриване на реалната информация в  някои страни.

Мерките срещу пандемията противопоставиха поддръжниците на строгите ограничения и онези, за които икономическия растеж е най-важен, затова настояват за свобода на движение.

Съединените щати, Бразилия и Индия, които заедно представляват близо 45% от всички смъртни случаи от COVID-19 в световен мащаб, вдигнаха мерките за социално дистанциране през последните седмици.

„Американският народ трябва да предвиди, че случаите ще нараснат в следващите дни“, предупреди вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в понеделник.

Междувременно Индия отчита най-високия дневен ръст на инфекциите в света, като средно 87 500 нови случая се регистрират на ден от началото на септември.

При настоящите тенденции Индия ще изпревари Съединените щати като държава с най-много заразени до края на годината. Въпреки това правителството на премиера Нарендра Моди постепенно облекчава мерките в опит да подкрепи затруднена икономика.

Въпреки нарастването на случаите, броят на починалите в Индия е около 95 500, а темпът на нарастване на смъртните случаи остават под тези на САЩ, Великобритания и Бразилия.

Европа представлява близо 25% от смъртните случаи. Световната здравна организация обаче предупреди за тревожно разпространение на заразата в Западна Европа само  седмици преди зимния грипен сезон.

СЗО също така алармира, че пандемията все още се нуждае от строг контрол на фона на нарастващите случаи в Латинска Америка, където много страни започнаха да възобновяват нормалния си живот.

Голяма част от Азия, първият регион, засегнат от пандемията, изпитва относително затишие, след като премина втората вълна.

Пандемията промени погребалните обреди

Големият брой смъртни случаи е довел до промени в погребалните обреди по целия свят, тъй като моргите и погребалните агенции са претоварени, а близките често имат забрана да се прощават с починалия лично.

В Израел е нарушена традицията хората да ходят в дома на починалия в продължение на седем дни.

В Италия католиците са погребвани без церемония или благословия от свещеник. А в Ирак бивши полицаи са принудени да копаят гробове на специално създадено гробище и са се научили да извършват както християнски, така и мюсюлмански погребения.

В някои части на Индонезия опечалените семейства нахлуват в болниците, за да вземат телата на починалия си роднина, защото се страхуват дали ще бъде погребан по подходящ начин.

Опечалени в евкадорска Амазонка взеха двама полицаи и държавен служител като заложници, настоявайки властите да върнат тялото на лидер на общността за традиционно погребение.

Съединените щати, Индонезия, Боливия, Южна Африка и Йемен трябваше да открият нови гробища, тъй като старите са запълнени.