СЗО потвърди над 200 нападения срещу здравни заведения в Украйна

Сергей Лукаш (34 г.), ранен от обстрел по време на руска атака, лежи в болница в Чухуив, край Харков, недалеч от фронтовата линия, Североизточна Украйна, 02 април 2022 г. [EPA-EFE/ROMAN PILIPEY]

Световната здравна организация (СЗО) потвърди над 200 нападения срещу здравеопазването в Украйна, откакто Русия нахлу в страната.

Виктор Ляско, министър на здравеопазването на Украйна, призова за по-голяма международна подкрепа за запазване на здравните услуги.

„По време на войната 10 мои колеги бяха убити, повече от 40 бяха ранени, а 40 болници бяха разрушени и вече не могат да бъдат възстановени. […] Около 500 болници са повредени и не могат да се използват за лечение“, заяви Ляско по време на пресконференция на СЗО в Киев в събота (7 май).

Той подчерта, че мотото на СЗО „здраве за всички“ вече не може да бъде осигурено в Украйна поради продължаващите военни действия.

Изминаха повече от 70 дни от нахлуването на Русия в Украйна, а достъпът до здравеопазване в страната продължава да бъде огромно предизвикателство за мнозина.

През месец април броят на официално потвърдените нападения срещу здравеопазването е нараснал със 100. Тази цифра обаче „не представя цялата съвкупност от [нападения]“, заяви директорът на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън.

„Напълно неприемливо е умишлено да се атакуват здравни заведения, здравните работници и пациентите, които са там“, добави той. „Тези нападения са умишлени и се използват като част от тактиката на войната, за да се тероризират общностите и да се отнеме надеждата на хората за бъдещето.“

СЗО отговаря за регистрирането на нападенията, които ще бъдат разследвани допълнително при получаване на повече информация. Умишлените нападения срещу здравни заведения са нарушение на международното хуманитарно право.

„Продължаваме да документираме и да свидетелстваме за тези нападения, ще продължим да публикуваме информация за тях. Вярваме, че системата на ООН, Международният наказателен съд и други институции ще предприемат необходимите разследвания, за да оценят престъпните намерения зад тези нападения“.

Помощ от СЗО

Лиаско подчерта, че Украйна се нуждае от международна подкрепа „за укрепване на медицинската сфера с лекарства, медицински продукти и оборудване, за да можем да дадем подходящ отговор на предизвикателствата, които донесе на страната ни пълномащабната война“.

В неделя СЗО предостави 20 високопроходими линейки на Министерството на здравеопазването на страната, както и генератори и хладилници за кръв на болниците.

„Доставяме не само консумативи, но и подкрепа въз основа на вашите нужди“, заяви Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО, докато предаваше ключовете на заместник-министъра на здравеопазването на Украйна Ирина Микичак в Лвов.

Тези доставки са в допълнение към 393-те тона спешни медицински консумативи и оборудване, които СЗО вече е доставила на Украйна.

СЗО също така е подкрепила или координирала повече от 50 спешни медицински екипа в Украйна и съседните страни, приемащи бежанци.

„През изминалите месеци обучихме хиляди украински здравни работници да се справят с масови инциденти. Това включва обучение за болнично кръвопреливане в условията на конфликт, травматични наранявания на крайниците, спешни сестрински грижи и основни грижи за изгаряния“, каза Тедрос.

Той допълни, че в Западна Украйна са създадени три здравни центъра в подкрепа на медицинската евакуация и е осигурена безопасна медицинска евакуация на пациенти, включително болни от рак, за лечение извън Украйна.

Достъпът, където продължават военните действия, остава предизвикателство

Въпреки подкрепата, ситуацията остава критична в районите, до които не може да се достигне поради продължаващите военни действия.

„Обръщам се към СЗО с молба да прояви лидерство, да се обедини с „Лекари без граници“ и Червения кръст и да осигури подходящ контрол върху нивото на медицинското обслужване на украинските военнопленници“, заяви Лиаско.

„Международните организации трябва да се превърнат в двигатели и да спасят украинците, които не искат нищо, а просто правят това, което всички украинци трябва да правят – защитават държавата и семействата си“, призова Лиаско.

СЗО поиска защита на хуманитарните коридори към Донецк, Мариупол и „много други места, за да се гарантира, че хуманитарните стоки, включително лекарствата, травматологичните комплекти и други, от които се нуждаят здравните работници, ще достигнат до там“, заяви Ярно Харбихт, представител на СЗО в Украйна.

Той допълни, че за евакуираните СЗО осигурява „бърза грижа и подкрепа – от психиатрична помощ до всяко друго лечение, от което се нуждаят“.

Лиаско повдигна и въпроса за наличието на функциониращо Бюро на СЗО за незаразните болести в Москва.

„Страната не може да убива и в същото време да показва, че се грижи за превенцията и запазването на живота по света чрез СЗО“, каза Лиаско. Той също така подкрепи изключването на Русия от Изпълнителния комитет на СЗО.