Си Дзинпин призовава Меркел да положи положителни усилия с Китай

Германският канцлер Ангела Меркел говори пред медиите след видео среща с китайския президент Си Дзинпин в Берлин, Германия, 14 септември 2020 г. [Pool / EPA / EFE]

Китайският президент Си Дзинпин каза на германския лидер Ангела Меркел в сряда (7 април), че се надява Европа да “положи положителни усилия с Китай”. Това съобщиха китайските държавни медии на фона на международното напрежение, свързано с отношението към уйгурите и другите малцинства в Синдзян.

Китайският президент Си Цзинпин каза на германския канцлер Ангела Меркел, че отношенията между Китай и Европейския съюз са изправени пред “разнообразни предизвикателства”, и изрази надежда, че 27-членният блок може независимо да взима правилни решения.

ЕС и Китай трябва да се уважават взаимно и да “елиминират вмешателството”, заявил в телефонния разговор Си, цитиран от китайската официална агенция Синхуа, която не уточнява чия намеса е имал предвид той.

Китай се тревожи от усилията на САЩ да си възвърне съюзници по целия свят – включително и в Европа. Американският президентът Джо Байдън се опитва да се противопостави на нарастващото влияние на Пекин и да защити демократичния либерален ред, който отслабна под ръководството на предишната администрация на Тръмп.

“Изключително важно е да се схване цялостната посока на развитие на отношенията между Китай и ЕС… от стратегическа гледна точка, взаимно да се уважаваме и да елиминираме вмешателството си”, е казал Си, цитиран от канцлера Меркел.

Президентът добави, че Китай иска да приложи мултилатерализма на практика с ЕС и да си сътрудничи с блока по въпроси, включително изменението на климата.

“Укрепването на сътрудничеството между Китай и Германия и Китай и ЕС може да постигне съществени неща. Надявам се, че Германия и ЕС могат да положат положителни усилия с Китай, за да добавят още повече сигурност и стабилност към този непрекъснато променящ се свят”, каза той.

Китай и ЕС завършиха преговорите за знакова търговска сделка през декември, която предстои да бъде ратифицирана от Европейския парламент.

Бъдещето на сделката обаче е несигурно, след като ЕС наложи първите си санкции срещу Китай от три десетилетия насам заради Синцзян, където около един милион уйгурските мюсюлмани са изпратени в изправителни лагери.

Китай отвърна с широкомащабни санкции срещу различни европейски парламентаристи, учени и германския мозъчен тръст MERICS – най-големият в Европа.

След това ЕС, САЩ, Канада и Великобритания наложиха координирани санкции срещу китайски служители, за които се твърди, че са замесени в нарушения на човешките права в Синдзян, след което Китай санкционира още лица и организации от тези страни.

Малко след това шведският моден гигант H&M стана обект на националистически бойкот на потребителите, след като миналата година обеща да избягва използването на памук от Синцзян поради предполагаемото използване на принудителен труд на уйгури.