След Байдън, Блинкен се връща в Европа, за да укрепи единството на Запада

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се качва на самолет на път за Европа. [Туитър акаунт на @SecBlinken]

Само дни след първото пътуване на президента Джо Байдън в чужбина, държавният секретар Антъни Блинкен се върна в Европа. Целта на посещението, във вторник (22 юни), е да се продължи изграждането на единството на Запада срещу набиращия сили Китай.

Късно следобед във вторник Блинкен напусна Вашингтон и се насочи към Берлин. Визитата ще продължи към Париж и Рим, като държавният секретар ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Предстои Блинкен да се срещне и с лидерите на Ватикана. Той ще участва и в преговорите за постигане на мир в разтърсената от войната Либия и побеждаването на екстремистката група Ислямска държава.

Водещият американски дипломат ще завърши пътуването си на 29 юни със среща на Г-20 в италианския град Матера. Събитието вероятно ще изправи лице в лице Блинкен и колегата му от Китай. Нарастваща увереност на Китай в чужбина и у дома е определана от администрацията на Байдън като най-голямото предизвикателство за САЩ.

По време на пътуването си в Европа Байдън предложи обширен инфраструктурен план на Групата на седемте индустриални демокрации. Целта му е да се противопостави на китайската инициатива „Един пояс, един път“. Той ръководи и срещата на върха на НАТО, като призова факторът Китай да бъде взет предвид повече от всякога.

„Това пътуване е продължение на поставения от президента Байдън приоритет за възстановяване на нашите отношения със съюзниците“, заяви Филип Рикер, водещият американски дипломат за Европа.

„Силата на тези взаимоотношения ще положи основите на много от външнополитическите приоритети. Включително икономическото възстановяване от Covid пандемията, отблъскването на Китайската народна република и авторитаризма по света като цяло“, заяви той пред репортери.

Изглаждане на отношенията

След бурния мандат на бившия президент Доналд Тръмп, повечето европейци се радват на ентусиазма на Байдън за възстановяване на отношенията.

Екипът на Байдън е видимо трансатлантически. Блинкен, умерен ветеран във външната политика, израснал отчасти в Париж, като владее и френски. Стилът му е рязка промяна спрямо наперения му предшественик Майк Помпео, който идва от света на дълбоко консервативната американска политика.

Байдън побърза да изглади отношенията си с Европа, като обърна решението на Тръмп да изтегли американски войски от Германия. Също така разреши дългогодишния спор с Европа по отношение на субсидиите за самолети.

По-противоречиво е, че Байдън се отказа от санкциите за „Северен поток 2“. Газопроводът между Русия и Германия скоро предстои да бъде завършен. Украйна силно се противопоставя на решението, борейки се с проруските сепаратисти, със страх да не загуби предимството си на транзитна точка.

Дори някои депутати от Демократическата партия разкритикуваха подхода на Байдън. С този ход, те виждат опит за помиряване с руския президент Владимир Путин, с когото Байдън се срещна миналата седмица в Женева.

Администрацията на Байдън твърди, че проектът е в прекалено напреднал етап, за да бъде спрян. Байдън заяви, че вместо това е запазил път за работа с Германия по определяне на червените линии, които Русия не трябва да преминава.

Рикер заяви, че администрацията е решила да „направи нещо положително на фона на трудната ситуация“.

Промени по отношение на Китай

Ян Лесер, вицепрезидент на германския фонд „Маршал“ на САЩ, заяви, че „Северен поток 2“ е един от въпросите, по които Байдън ще търси „труден баланс“ с европейците.

„Въпросът наистина е, искаме ли това да се отнася за Германия или за Русия?“ каза той.

Докато Меркел се готви да сложи край на 15-годишния си мандат след изборите тази година, новото, приятелско лице в Белия дом помага да се гарантира, че отношенията между САЩ и най-многолюдната нация в ЕС ще останат стабилни.

Но следващият германски лидер би могъл да възприеме по-различен подход от Меркел по отношение на Китай. Той може да има желание да ухажва азиатската сила с търговия.

Един от водещите кандидати за канцлер в Германия, Аналена Бербок от Зелените, предупреди китайските компании като Huawei за събирането на данни в Европа. Тя обеща по-строг отговор по отношение на третирането на уйгурското малцинство. Тези позиции биха зарадвали САЩ, които обвиняват Пекин в геноцид.

„В Европа се наблюдава втвърдяване на възгледите по отношение на Китай“, каза Лесер, който живее в Брюксел.

„Въпреки че нагласите тук не са съвсем същите като във Вашингтон, a и може би никога няма да бъдат точно съчетани в детайли или стил, администрацията на Байдън се стреми да насърчи това дългосрочно сближаване.“