След Нетаняху, ЕС и Израел отварят нова страница в отношенията си

Външният министър на Израел Яир Лапид в Съвета на ЕС на 12 юли 2021 г. [Council Newsroom]

Върховният представител на ЕС за външната политика Жосеп Борел заяви, че блокът е готов за “нов старт” в отношенията си с Израел, но настоява за напредък в мирните усилия на страната. Това стана ясно след посещението на външният министър на Израел Яир Лапид в Брюксел, в понеделник (12 юли)

“Очакваме Израел да предложи политическа перспектива за прекратяване на конфликта”, каза Борел, след като Лапид проведе разговори с 27-те външни министри на ЕС.

“Надеждният ангажимент и по-силните отношения с Израел трябва да съживят пътя към мир и справедливост както за Израел, така и за палестинците.”

По-рано Борел заяви, че срещата в понеделник представлява възможност за “нов старт” след напрежението между блока и Израел по време на управлението на Бенямин Нетаняху.

Центристът Лапид помогна за сформирането на разнородна коалиция, която да свали Нетаняху след 12 години управление.

Лапид каза, че Израел и ЕС са отворили “нова страница, особено на икономическия фронт”.

“Днес за Израел се отварят възможности на стойност милиарди евро, които можем да развием в бъдеще”, каза той.

Лапид каза, че е обсъдил как ЕС може да помогне за съживяване на мирния процес с палестинците, но настоя, че “хората разбират, че не можем да го направим веднага”.

“Съществуват разнородни проблеми с Палестинската власт. Хората разбират, че Хамас е просто ужасна терористична организация и с тях няма да се водят преговори”, каза той.

И двете страни заявиха, че имат за цел да възобновят заседанията на Съвета за асоцииране ЕС-Израел. Последният такъв беше проведен преди почти десетилетие, като целта е подобряване на отношенията между двете страни.

Борел обаче предупреди, че някои страни членки на ЕС продължават да се противопоставят на решението и че не е определена дата за възобновяване на преговорите.

Отношенията между Брюксел и Нетаняху бяха напрегнати и целяха да ограничат влиянието на ЕС в нестабилния регион.

Остават и други деликатни въпроси. ЕС настоява за “двудържавно” решение на конфликта между Израел и Палестина и се стреми да посредничи за връщането на САЩ към ядреното споразумение с Иран от 2015 г.