Словакия изгони трима руски дипломати във връзка с убийство в Берлин

Архивна снимка. Полицейски служители разследват местопрестъпление, при което мъж е прострелян в главата в Клайнер Тиргартен в Моабит, Берлин, Германия, 23 август 2019 г. [Clemens Bilan/EPA/EFE]

Словакия заяви в понеделник (10 август), че е изгонила трима служители в руското посолство в Братислава, позовавайки се на злоупотреба със словашки визи, докато местните медии твърдят, че експулсирането е свързано с убийство на грузинец в Берлин миналата година.

„Според информация на словашките разузнавателни служби, тяхната дейност (не руските дипломати)противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, заяви говорител на словашкото външно министерство.

„На всичкото отгоре имаше злоупотреба с визи, издадени в консулството на Словакия в Санкт Петербург и във връзка с това беше извършено тежко престъпление на територията на друга държава-членка на ЕС и НАТО“, каза той.

Министерството не предостави повече подробности, но позоваването на престъпление в друга страна членка очевидно касае убийството на бивш чеченски бунтовник с грузинско гражданство в Берлин миналото лято.

Руско-грузинската жертва, известна като Зелимхан Хангошвили, е бивш чеченски бунтовник, който се е сражавал срещу руските сили. Той бе застрелян на 23 август 2019 г. в берлински парк.

Словашки медии, както и разследващият сайт bellingcat.com, бяха съобщили, че един от заподозрените в участие в убийството, макар и не в самата стрелба, е пътувал до Европа със словашка виза.

Словашкият външен министър Иван Корчок миналия месец разпореди проверка как са се издавали визи в консулството в Санкт Петербург.

Германските федерални прокурори обвиниха Русия през юни, че е поръчала убийството на грузинеца и обвиниха руски гражданин за убийството.

Германия изгони двама служители на руското посолство през декември във връзка със случая.

Кремъл категорично отхвърли обвиненията, че има каквато и да била връзка между убийството и руското правителство.

Словашкото външно министерство заяви, че тази седмица руските дипломати трябва да напуснат страната.

Русия заяви, че ще отговори на словашкото решение по подобаващ начин.