Словения иска обезщетение, след като Русия унищожи консулството в Харков

На посланика беше казано, че унищожаването на цивилни цели е военно престъпление и че Словения планира да уведоми международни организации като ООН, ОССЕ, СЕ и НАТО за „недопустимия акт“, казаха от външното министерство. [EPA-EFE/YAHYA ARHAB]

Министерството на външните работи извика руския посланик в Словения Тимур Ейвазов в сряда, като поиска извинение и финансова компенсация, след като руска ракета унищожи сградата, в която се помещава словенското консулство в Харков.

На посланика беше казано, че унищожаването на цивилни цели е военно престъпление и че Словения планира да уведоми международни организации като ООН, ОССЕ, СЕ и НАТО за „недопустимия акт“, съобщи външното министерство на страната.

Срещата се състоя, след като премиерът Янез Янша каза след унищожаването на консулството, че Словения „разглежда споразуменията, подписани с Руската федерация и ние ще прекратим всички, свързани с отбраната, сигурността и политическото сътрудничество“.

Консулството беше ударено по време на обстрела на Площада на свободата в Харков, по време на който бяха ударени операта, концертна зала и правителствени учреждения. Служителите на консулството не са били на място по време на обстрела и няма пострадали.