Солидарността на ЕС с Полша е под изпитание

Търсещи убежище, бежанци и мигранти, се събират, за да получат хуманитарна помощ, разпределена от беларуски военни в лагер на белоруско-полската граница в област Гродно, недалеч от ГКПП Брузги, Беларус, 12 ноември 2021 г. EPA-EFE/STRINGER

Полша може да разчита на солидарността на Европейския съюз във връзка с кризата на границата с Беларус. Но когато хора умират на външната граница на ЕС, заклещени в капан в студа, тази солидарност е под изпитание.

Чували ли сте за Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс? Именно тя е натоварена с граничния контрол на Европейското шенгенско пространство в координация с граничната и бреговата охрана на страните-членки. Полша е член на Шенген. Именно Фронкес трябва да помогне на страна-членка, която е изправена пред миграционна вълна. И между другото, централата на агенцията е… във Варшава.

Въпреки това полските власти отказват достъп на Фронтекс до района на границата с Беларус, където повече от 2000 мигранти, сред които и деца, бедстват в ужасяващи условия. Полските власти отказват достъп на всеки, включително на журналисти. Снимките и видеозаписите, които виждаме от кризисната зона, идват предимно от беларуска страна.

Между другото, журналистическата общност по-скоро мълчи за ситуацията, подобно на институциите на ЕС. Това е срамно.

Ако европейската преса беше в състояние да свърши своята работа, европейските граждани биха оказали огромен натиск върху своите правителства. Но европейските граждани са слепи.

Междувременно, сякаш като допълнителен дразинител, Полша прие ограничен брой войници за оказване на помощ от страна извън ЕС – Обединеното кралство. Това е странен жест. Полша се хвали, че е мобилизирала 15 000 войници, полицаи и граничари. Наистина ли има нужда от 10 британци и нито един от страна на ЕС?

Ако полското правителство може да понесе да гледа как хора умират от студ и липса на медицинска помощ (поне девет са починали досега), това не е  приемливо за институциите на ЕС и за много държави-членки.

Хуманитарна катастрофа по границите на ЕС през 21-ви век е нещо абсурдно и неприемливо. ЕС успя да създаде хуманитарни коридори и зони за сигурност в далечни континенти, а изглежда безсилен да го направи на собствената си външна граница в Полша.

Между другото, институциите на ЕС решиха тихомълком да отложат временно санкциите срещу Полша за погазване на върховенството на закона. Този ход целеше да облекчи Варшава, в момент, когато Полша се превърна в основна цел на хибридната война на Лукашенко.

Какво повече може да направи ЕС? Той направи много, може би дори твърде много, с тези компромиси. Но на беларуския фронт търпението му също се изчерпва.

Границата с Беларус е много опасно място, защото именно тук ЕС рискува да загуби всякакво доверие като пазител на върховенството на закона, който налага правила и задължения.

И ако това ще бъде краят на играта, ако ЕС претърпи своето Ватерло, това ще е триумф за Лукашенко. В асиметричните хибридни войни Давид може лесно да победи Голиат.