Срещата на върха ЕС-САЩ: Възобновяване на търговските отношения и обща позиция за Русия и Китай

След като през последните дни по време на срещите на върха на Г-7 и НАТО бяха направени силни изявления спрямо Пекин, лидерите на ЕС заедно с Байдън се очаква да обещаят "подновяването на трансатлантическо партньорство, определянето на Съвместна трансатлантическа програма след пандемията от Covid-19 и ангажирането с редовен диалог, за да се направи равносметка на постигнатия напредък", посочва чернова на документа. [EPA-EFE/NEIL HALL/INTERNATIONAL POOL]

По време на съвместна среща на върха с американския президент Джо Байдън, Брюксел и Вашингтон имат за цел да възобновят отношенията помежду си. От спора за митата до темата за Китай – трансатлантическият съюз все още има разногласия, които трябва да изглади на срещата във вторник (15 юни). EURACTIV видя чернова от заключенията на срещата. Ето пет области, които ще бъдат засегнати.

След като през последните дни по време на срещите на върха на Г-7 и НАТО бяха направени силни изявления спрямо Пекин, лидерите на ЕС заедно с Байдън се очаква да обещаят „подновяването на трансатлантическо партньорство, определянето на Съвместна трансатлантическа програма след пандемията от Covid-19 и ангажирането с редовен диалог, за да се направи равносметка на постигнатия напредък“, посочва чернова на документа.

Китай

Лидерите са готови да се ангажират да „се консултират и да си сътрудничат“ по отношение на „сходните многостранни подходи към Китай“. „Те включват елементи на сътрудничество, конкуренция и системно съперничество“, към които трябва да се добави и опасения за нарушаване на човешките права.

„Също така възнамеряваме да координираме конструктивната си ангажираност с Китай по въпроси като изменението на климата и неразпространението, както и по някои регионални въпроси“. Това са предложенията, които се очаква лидерите да направят, като същевременно подчертаят значението на Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS) и регионалната стабилност в Южнокитайско море.

Отношенията между ЕС и Китай обаче се влошиха заради спорните инвестиционни споразумения. Брюксел беше принципно договорил сделката с Пекин, въпреки че американците поискаха европейците да изчакат Байдън да встъпи в длъжност през януари, за да се консултират относно бъдещите взаимоотношения с Китай.

Това, което може да помогне за настроението на срещата на върха, след реципрочните санкции между Европа и Китай и спора за предполагаеми нарушения на правата на човека, е че приложението на споразумението е спряно за момента.

Русия

„Ние сме обединени в принципния си подход към Русия и сме готови да отговорим решително на повтарящия се модел на негативно поведение и вредни дейности“, ще заявят лидерите. Те ще допълнят, че ЕС и САЩ са „решени“ да продължат да подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на източните партньори на ЕС.

За да координират политиките и действията лидерите ще се ангажират „да установят диалог на високо равнище между ЕС и САЩ относно Русия“, без обаче да посочват подробности до какво би довело това на практика.

В заключенията не се споменава за спорния газопровод „Северен поток 2“, проект воден от Германия. В знак на жест към Берлин САЩ обявиха в края на май, че оттеглят санкциите срещу основната компания в проекта, Nord Stream 2 AG, дъщерна компания на руския гигант „Газпром“.

Въпросът е дали това ще задоволи източноевропейците.

Търговия

„Ние се ангажираме да положим всички усилия, за да намерим всеобхватни и трайни решения на нашите търговски спорове и да избегнем допълнителни наказателни мерки, които натоварват трансатлантическата търговия“, вероятно ще заявят лидерите. Черновата на документа показва редица предложения и контрапредложения от двете страни, а представители на ЕС заявиха, че това може да е един от проблемите по време на срещата.

От 17 години насам има разногласия относно Airbus-Boeing в Световната търговска организация, като ЕС и САЩ се обвиняват взаимно, че несправедливо субсидират своите авиационни шампиони. Само седмици след встъпването в длъжност на Байдън, двата блока обявиха примирие и прекратиха реципрочните мита с надеждата да постигнат споразумение до 11 юли.

В същото време ЕС все още се опитва да ангажира САЩ за уреждане на спора за стомана и алуминий, който през 2018г. беше започнат от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Технологии

Двете страни също ще се споразумеят относно новия Съвет по търговия и технологии (TTC) на ЕС и САЩ. Ролята на организацията е да се разработват стандарти за нововъзникващите технологии, да се разгледа отговорността на онлайн платформите и да се затвърдят лидерските позиции в Big Tech индустрията.

„Сътрудничеството и обменът в TTC няма да засягат регулаторната автономия на САЩ и ЕС и ще се зачитат отделните правни системи“, се посочва в заключенията на черновата.

Отбрана

Според документа ЕС и САЩ обмислят сделка за по-нататъшното укрепване на сътрудничеството между ЕС и САЩ в областта на отбраната. Това може да означава, че САЩ ще започне сътрудничество в повече военни проекти с Европейската агенция по отбрана (EDA), като „дискусиите по въпроса ще започнат възможно най-скоро“.