Среща на върха между САЩ и Русия: За какво ще говорят Байдън и Путин?

Знамена на САЩ и Русия, заснети в градината пред вила La Grange, един ден преди срещата на върха САЩ - Русия в Женева, Швейцария, 15 юни 2021 г. [EPA-EFE / PETER KLAUNZER]

По време на напрегнатата среща между президентите Байдън и Путин в Женева, в сряда (16 юни), сянката на Студената война ще надвисне над съвременните американски опасения, че Русия се е превърнала в авторитарна държава. Очакванията са президентът Байдън да очертае „червените линии“ пред президента Владимир Путин.

Обстановката – разкошна вила с изглед към Женевското езеро – може да е живописна, но се очаква изтощителна дипломатическа среща.

Планирани са до пет часа разговори без почивка за хранене. Първо трябва да пристигне Путин, а след това Байдън, като домакин на срещата е швейцарският президент Гай Пармелин.

Запитан дали двамата лидери могат да се хранят заедно, основен жест на добра воля в дипломацията на срещите на върха, високопоставен американски служител отговори, че това няма да се случи.

„Няма да се чупи хляб“, заяви той, като пожела да остане анонимен.

Изборът на Женева, след дълги американско-руски преговори, припомня срещата на върха от Студената война в швейцарския град през 1985 г., когато американският президент Роналд Рейгън и съветският лидер Михаил Горбачов се срещнаха.

Този път напрежението не е свързано със стратегическо ядрено оръжие и конкуриращи се идеологии. Този път администрацията на Байдън се опасява от все по-враждебения режим на управление, който нарушава правилата.

От кибератаки срещу американски дружества и намеса в последните два президентски избори в САЩ, до нарушения на правата на човека и агресия срещу Украйна и други европейски държави. Списъкът с обвинения на Вашингтон срещу Кремъл е дълъг.

Путин обаче пристига на срещата на върха с аргумента, че Москва просто оспорва хегемонията на САЩ. Това е част от опит за популяризиране на така наречения „многополюсен“ свят, към който Русия и може би дори по-мощният американски противник Китай се придържат.

Путин трябваше да лети в Женева от Москва точно преди да се срещне с американския президент. Байдън, който приключва натоварената си първа визита в чужбина, пристигна във вторник след срещите на върха на НАТО и ЕС в Брюксел, както и срещата на върха на Г7 във Великобритания.

Запитан дали е готов за Путин, Байдън се усмихна и каза: „Винаги съм готов“.

Оптимизъм? ‘Не много’

В интервю за NBC Путин се присмя с американските обвинения за мръсни трикове в чужбина и авторитарни репресии у дома.

Освен че отрича каквато и да е връзка с руски хакерски и рансъмуерни банди, Путин отхвърля всякакви обвинения, че по време на управлението си вече две десетилетия има пръст в смъртта на много от опонентите си.

Путин настоя също, че не може да бъде обвиняван за почти фаталното отравяне и последващото затваряне на Алексей Навални, един от малкото останали големи опозиционни фигури в Русия.

Юрий Ушаков, съветник по външните работи на Путин, заяви пред журналисти в Москва, че отношенията между САЩ и Русия са „в безизходица“.

„Няма много“ повод за оптимизъм, добави той.

Екипът на Байдън също не очаква „особени резултати“, зави висш служител на Байдън.

„Достоен противник“

Байдън заяви, че основната му цел е просто да начертае ясни „червени линии“ за това какво Белият дом вече няма да толерира по отношение на Русия.

„Не търся конфликт“, каза той в Брюксел след срещата на върха на НАТО, но „ние ще отговорим, ако Русия продължи своите вредни дейности“.

Байдън, който преди това беше определил Путин като „убиец“, издигна руския лидер до „корав“ и „достоен противник“.

Преди срещата на върха, Байдън подчерта, че има подкрепата на западните си партньори.

Русия беше една от основните теми на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Отбранителният алианс предупреди, че руските военни струпвания на границата на Източна Европа „все повече застрашават сигурността на евроатлантическия регион и допринасят за нестабилността по границите на НАТО и отвъд тях“.

Но въпреки реториката, Белият дом и Кремъл казват, че са отворени да правят бизнес в ограничена степен. Като пример за успешна дипломация длъжностните лица посочват неотдавнашното удължаване на новия договор за ограничаване на ядрените оръжия.

Според руски и американски служители една от възможните малки стъпки за подобряване на отношенията може да бъде бързото връщане на посланиците на двете страни.

Длъжностни лица от двете страни споделят, че първоначално Байдън и Путин ще бъдат заобиколени само от преводачи, държавния секретар на САЩ Антони Блинкен и руския му колега, външният министър Сергей Лавров. След това те ще преминат към по-широк формат.

За разлика от 2018 г., когато предшественикът на Байдън Доналд Тръмп се срещна с Путин в Хелзинки, в края на срещата няма да има съвместна пресконференция.

САЩ очевидно иска да избегне президента Байдън да споделя такава платформа с руския си колега.

През 2018 г. Тръмп предизвика вълнение, като каза, че докато Путин стои до него му вярва повече отколкото на собствените си разузнавателни служби, по отношение на обвиненията в руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., които доведоха Тръмп на власт.