Сърбия с остър отговор на критичния доклад за правата на човека на САЩ

Сръбският президент Александър Вучич. Сръбският президент Александър Вучич. [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Сръбският вътрешен министър Александър Вулин отвърна на критичния доклад за правата на човека на Държавния департамент на САЩ. “Американското правителство може да ни критикува, но трябва да знае, че неговата критика има тежест, само ако може да прилага към себе си това, което иска от другите”, каза Вулин в четвъртък, 1 април.

Коментарите на Вулин са в отговор на годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека за 2020 г., публикуван на 31 март. В доклада се казва, че Сърбия е наложила сериозни ограничения върху свободата на изразяване, включително и чрез заплахи от насилие. В документа са подчертани случаи на неоправдани арести на журналисти, корупция в правителството и насилие, насочено към хората с увреждания и ЛГБТИ общността.

“Правителството на държава, в която има масови расови сблъсъци и ежедневни престъпления от омраза, не трябва да обвинява с лека ръка Сърбия точно в престъпления от омраза”, посочи Вулин. Той подчерта, че “Сърбия е свободна държава и се ръководи от свободен човек”.

“Вие сте по-силни, можете да ни клеветите, да ни унищожите, можете да свалите [сръбския президент Александър] Вучич и да поставите някой слаб, който ще наложи санкции на Русия и Китай, ще признае Косово, ще напусне Република Сръбска. Можете със сила да създадете правителство, но не можете да ни принудите да го изберем. Ние не сме голяма сила, но поне не сме лицемерни”, каза Вулин.