Сръбски министър е предоставил стенограми от срещите на руската опозиция в Белград

Сръбският вътрешен министър Александър Вулин. [EPA-EFE/Тибор Роста]

Вътрешният министър на Сърбия Александър Вулин е предоставил на Кремъл стенограми от подслушвани разговори между руски опозиционери в Белград, съобщи руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза. В резултат на това беше арестуван Андрей Пивоваров, бивш директор на неправителствената организация Open Russia.

„Миналия май Вулин посети Москва, за да предаде стенограмите от срещите ни в Белград. Той се срещна със секретаря по националната сигурност Алексей Патрушев и след това сформираха т. нар. работна група за борба с цветните революции”, каза Кара-Мурза пред всекидневника Нова в сряда.

Вестникът описва Кара-Мурза като руски политик, писател и историк, който е допринесъл за приемането на Закона Магнитски в Съединените щати, Канада, ЕС и Обединеното кралство – закон, налагащ санкции срещу руски граждани, които нарушават човешките права.

Кара-Мурза каза още пред всекидневника, че членове на руската опозиция са се опитали да проведат митинг в Москва, но че „няколко десетки въоръжени до зъби полицейски части са нахлули в стаята“ и са ги арестували.

Според него това е довело до срещата им на по-късна дата в хотел в Белград. „[Нашата] конференция продължи една седмица и веднага забелязахме, че ни следят. Всички наши разговори бяха записани”, каза Кара-Мурза и добави, че Пивоваров е организирал събирането им в Белград.

По-рано медиите съобщиха, че Белград е избран, защото руските граждани могат да влизат в Сърбия без виза.

По-късно в сряда Вулин отрече обвиненията, като каза, че „всеки глупак може да има собствено мнение, както всеки шпионин може да се представи като хуманитарен работник или активист от всякакъв вид“.

„Не знам в коя категория попада руският опозиционен политик Владимир Кара-Мурза, но знам, че той е лъжец, който ще трябва да доказва лъжите си пред съдилищата на Сърбия и Русия, където мога да го изправя пред съда. Лъжата, че вътрешният министър дава каквато и да е информация на някого, е опасен и пресметнат начин да се представи Сърбия като несуверенна държава, управлявана от други“, каза Вулин, според изявление на неговото министерство.