Сърбия все още отказва да наложи санкции на Русия

Вучич също така задава въпроса защо Западът не бомбардира Русия, както направи със Сърбия през 1999 г., тъй като твърди, че сегашните събития в Украйна "никога не са били наблюдавани на европейска земя". [EPA-EFE/ANDREJ CUKIC]

Сърбия все още няма да се присъедини към международните санкции срещу Русия, заяви президентът Александър Вучич в неделя (15 май) пред Prva TV.

Тъй като отказва да наложи санкции, в момента Сърбия няма достъп до капиталовия пазар. Заемите са по-скъпи, тъй като сега се предлагат с лихвен процент от 7%, а рефинансирането на заемите вече е трудно, каза още президентът.

Хората трябва да знаят, че държавата губи много, каза президентът, който заяви, че санкциите срещу Русия са несправедливи.

Вучич също така зададе въпроса защо Западът не бомбардира Русия, както направи със Сърбия през 1999 г., тъй като твърди, че сегашните събития в Украйна „никога не са били наблюдавани преди на европейска земя“.

Относно настоящите газови преговори с Русия Вучич заяви, че очаква да бъде постигнато споразумение за „нормална“ цена на газа.

„Очаквам нормална цена на газа от Русия. Важно е да имаме газ. Имаме руска компания, която управлява сръбската петролна индустрия. Можем да внасяме петрол само през хърватския (газопровод) JANAF“, каза Вучич и добави, че българският премиер Кирил Петков му е обещал, че България няма да създава проблеми с транзита на газ за Сърбия.