Сърбия пренебрегва опасенията на Запада и хвали китайския марксизъм

"През последните 100 години основателите на Китайската комунистическа партия (ККП) успяха да освободят потиснатата творческа енергия на китайския народ", каза Вучич. [EPA-EFE/XINHUA/CHEN YEHUA]

Няма друга партия или политическа организация в света, която може да се похвали с това, което Китайската комунистическа партия постигна. Това заяви сръбският президент Александър Вучич по време на онлайн среща на върха по случай 100-годишнината на партията. Вучич добави, че иска да продължи укрепването на отношенията между Сърбия и Китай.

„През последните 100 години основателите на Китайската комунистическа партия (ККП) успяха да освободят потиснатата творческа енергия на китайския народ“, каза Вучич.

Според него, това се отнася до 700 милиона китайски граждани, които били изкарани от бедността. Само за няколко десетилетия Китай успя да се трансформира от развиваща се страна, която получава чужда помощ, в международна суперсила.

„Чрез рационалното и мъдро адаптиране на ученията и практиките на марксизма към китайските условия, и чрез полагане на основите за практикуване на социализма с китайски характеристики, Мао Дзъдун, Цзян Цземин, Ху Дзинтао и вие, скъпи приятелю Си Дзинпин, ръководите най-големия проект на социалното развитие и премахване на бедността в историята на човечеството“, каза Вучич.

Нарастващото влияние на Китай в региона на Западните Балкани не остава незабелязано от Запада.

В изказване, от 5 юли, на германския канцлер Ангела Меркел по време на виртуална конференция с лидерите на страните от Западните Балкани, тя заяви, че е в интерес на Европа да постигне напредък по отношение на европейския път на региона към ЕС, по „геостратегически причини“.

Сред страните от Западните Балкани, с изключение на Черна гора, Сърбия е най-напреднала в преговорите с ЕС, след като от 2014 г. отвори преговорни глави за присъединяване.

На срещата на върха на НАТО през юни западните лидери за първи път обявиха Китай за „предизвикателство“. Това предизвика силната реакция на Пекин, който определи този ход като прекомерен.

Китай, който не признава Косово, инвестира сериозно в Сърбия.

В началото на пандемията тя започна да практикува така наречената „маскирана дипломация“, изпращайки милиони маски в Европа. Китай започна този ход в Сърбия. Вучич дори целуна китайското национално знаме в знак на благодарност за навременната подкрепа на Китай в борбата срещу COVID-19.

Освен това в Сърбия разпространението на ваксини срещу COVID-19 се случва значително по-бързо благодарение на китайската ваксина на фармацевтичния гигант „Синофарм“.