Сътрудници на Навални: Ударете Путин там, където ще го заболи

Сътрудниците на Навални Леонид Волков и Иван Жданов в Брюксел, Белгия, 22 февруари 2021 г. [Александра Бжозовски]

ЕС трябва да се фокусира върху близкия кръг на руския президент Владимир Путин и да го “удари там, където ще го заболи”, коментираха двама близки сътрудници на хвърления в затвора руски опозционер Алексей Навални в понеделник (22 февруари). Те предупредиха за нарастващото влияние на руските пари от корупция в Европа.

Леонид Волков, ръководител на кабинета на Навални, и Иван Жданов, директор на Фондацията за борба с корупцията, говориха пред репортери в Брюксел, докато течеше срещата на външните министри на ЕС. На нея беше обсъден обхватът на новите санкции срещу Москва.

Дипломати очакват следващия месец ЕС да наложи забрани за пътуване и замразяване на активи на съюзниците на Путин, след като експерти съберат доказателства, които да издържат в съда.

Руските активисти, които вече се срещнаха с няколко от външните министри на ЕС в неделя, определиха разговорите като ползотворни. Сътрудниците на Навални за пореден път посочиха разликата между персоналните и икономическите санкции.

“Санкциите срещу олигарсите и съюзниците на Путин не са санкции срещу Русия. Te няма да помогнат на пропагандата на Кремъл срещу Запада, с която Путин обикновено си служи, когато са лични, а не секторни санкции”, посочи Волков.

“Тези, които извършват репресии, не биха могли да действат без подкрепата на олигарсите. За нас е много ясно, че това са две парчета от един и същ пъзел”, добави той.

Волков призна, че съществува риск мерките с ограничен обхват, които са насочени към близкия кръг на Путин, да бъдат неефективни. Чиновниците в Кремъл не пътуват и нямат активи в чужбина.

През октомври ЕС постави шестима държавни служители в черен списък заради отравянето на Навални с нервнопаралитичния агент от съветската епохоа “Новичок”. Според европейските дипломати, настоящият вариант отново ще включва шестима висши руски служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

“Може би този път олигарсите няма да са в списъка, но ще се опитаме да проявим търпение и ще обясним защо те са толкова важни част от режима на репресии, колкото са и служителите на ФСБ”, добави Волков.

Въпреки това и двамата заявиха, че все още смятат, че този тип натиск е от съществено значение, тъй като Путин ще види, че Европа се вслушва в това, което казваме.

“Изграждането на мостове и диалогът не ни помагат, Путин смята това за признак на слабост”, коментира Волков по повод на френско-германския подход към Русия.

Путин смята западните лидери за лицемери, когато критикуват липсата на демократични права в страната, но след това все пак договарят енергийни излишъци от Русия, посочиха те.

“Путин говори за правата на човека и подобни въпроси, но когато европейците все пак идват да купуват газта му, той се убеждава в своя подход. Всичко, което го кара да затвърди позицията си е много опасно, защото тогава той разтяга допълнително границите и мисли в насока: Какво е следващото, което бих могъл да направя?”

Те дадоха пример със затруднението на ЕС да накаже беларуския лидер Александър Лукашенко.

“Лукашенко даде на Европа урок, че през 2021г. в Европа можете да потушите насилствено протестите, да арестувате хиляди хора и да се измъкнете почти безнаказано”, добави той.

На въпрос за дипломатически катастрофалното посещение на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел в Москва в началото на февруари, Волков посочи, че посещението е “ясна илюстрация за това как европейската политика за изграждане на мостове се възприема в Кремъл”.

“Руснаците смятаха посещението за знак на слабост и предприеха съответните действия”, посочи той пред репортери в Брюксел.

Докато Борел беше на среща с руския си колега, Москва обяви – според мнозина оркестрирана атака – експулсирането на трима европейски дипломати. Междувременно Лавров притисна Борел в ъгъла, описвайки, според него, демократичните провали на Запада.

Запитан за по-нататъшните очаквания от Европа, Волков посочи, че “най-важното сега е, Европа да се погрижи за себе си, тъй като Путин е най-големият износител на корупция към континента”.

“Путин финансира крайнодесните в много европейски страни, за да допринесе за нестабилността”, каза Волков и добави, че освен санкциите “борбата срещу мръсните руски пари” трябва да бъде основният фокус за Европа.

“Ако това не бъде спряно сега, прекратяването му на по-късен етап ще е за сметка на по-големи разходи”, предупреди Волков.

Вътрешни проблеми

Руските активисти също предупредиха, че Кремъл се готви да фалшифицира резултатите от парламентарните избори през септември.

“Най-големият ни приоритет е на родна почва, ще организираме протести през пролетта, предизборна кампания през лятото и ще положим усилия да спечелим изборите през септември”, подчерта Волков.

В същото време на въпрос дали Западът трябва да подкрепя финансово руската опозиция – въпрос, повдигнат и от външните министри на ЕС в неделната им среща с активистите – Волков подчерта, че това би било контрапродуктивно.

“Нашият отговор бе ясно и категорично ‘не’”, каза той.

“Първо, това е опасно, защото човек може да получи няколко години затвор в Русия, ако бъде сметнат за чуждестранен агент, и второ, руското гражданско общество е по-силно от всякога”, коментира той.

“Нямаме нужда от финансиране, имаме нужда от политическа подкрепа, имаме нужда Европа да разговаря с Путин от позицията на силния”, подчерта Волков.

Той посочи, че Путин упорито опитва да лансира идеята за “злата Европа”, но не успява. “Тези, които не са преживели Студената война виждат Европа като приятел, те искат връзките да се задълбочат”.

“Антиамериканската пропаганда на Путин беше доста успешна, защото Америка е далеч, (…) Европа, от друга страна, не е толкова далечна за руснаците”, добави Волков.