Тайван ще инвестира 200 млн. долара в Литва на фона на спора с Китай

Тайванско знаме на бюро на рецепцията на тайванското представителство във Вилнюс, Литва, 18 ноември 2021 г. [EPA-EFE/STRINGER]

Тайван обяви в сряда (5 януари), че ще създаде фонд от 200 милиона долара за инвестиции в литовската икономика и за стимулиране на двустранната търговия. По този начин  се опитва да смекчи дипломатическия натиск на Китай върху балтийската държава.

Междувременно литовското правителство нареди на държавната железопътна компания да не подписва договор с испански строител на мостове, защото компанията е собственост на Китай. Литва се позова на „интереси на националната сигурност“, каза говорителят на премиера пред Baltic News Service.

Литва е под натиск от Китай, който твърди, че демократично управляван Тайван е негова собствена територия. Пекин настоява Литва да отмени решението си от миналата година да позволи на острова да открие фактическо посолство във Вилнюс с името „Тайван“.

Тайванските представителства в други страни, с изключение на непризнатия Сомалиленд, са наречени на столицата на Тайван Тайпе.

Китай отзова своя посланик в Литва и почти прекъсна дипломатическите отношения. Властите в Пекин притискат компании като например германския гигант за автомобилни части Continental да спрат да използват компоненти, произведени в Литва. Те също така блокираха влизането на литовски товари в Китай.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен спомена натиска на Китай върху Вилнюс на съвместна пресконференция с германския външен министър Аналена Бербок след среща във Вашингтон и обеща да работи с Берлин и тези „заплахи“.

Блинкен посочи, че Германия и Съединените щати са единни за важността на трансатлантическата координация по отношение на Китай, „защото това представлява огромно предизвикателство за нашите споделени ценности, за законите, правилата и споразуменията, които насърчават стабилността, просперитета и свободата в световен мащаб“.

„Ние сме загрижени заради опитите на Китай да тормози Литва. Китай настоява европейски и американски компании да спрат да произвеждат продукти с компоненти, произведени в Литва, или рискуват да загубят достъп до китайския пазар, всичко това, защото Литва е избрала да разшири сътрудничеството си с Тайван“, коментира той.

Икономиката на Литва, която е базирана на износа, е приютила стотици компании, които произвеждат продукти като мебели, лазери, храни и дрехи за мултинационални компании, които продават в Китай.

Ръководителят на представителството на Тайван в Литва Ерик Хуанг каза, че стратегическият инвестиционен фонд ще бъде финансиран от националния фонд за развитие на Тайван и ще бъде подкрепен от неговата централна банка.

„Ще създадем фонда възможно най-скоро и се надяваме тази година да имаме някои осезаеми резултати… Първите основни приоритети ще бъдат полупроводниковите, лазерните и биотехнологиите“, каза той на пресконференция.

Тайван пренасочи към своя пазар 120 корабни контейнера от Литва, които бяха блокирани от Китай, и ще  приеме още „доколкото е възможно“, каза Хуанг.

Тайван също така ще ускори процеса на одобрение за износа на литовски млечни продукти и зърно в Тайван и ще се стреми да свърже литовския бизнес с тайванските вериги за доставки, допълни дипломатът.

Интегрирането на лазерната индустрия на Литва в производството на полупроводници в Тайван е друга възможност, каза Хуанг.

Тайванският заместник-министър на външните работи Ценг Хоу-джен нарече китайския натиск върху Литва „непропорционален“.

„САЩ и ЕС наричат ​​страната „Тайван“ в официалните си документи, а Китай мълчи“, подчерта той. „Действията на Китай изглежда са насочени към това, че той възприема Литва като уязвима страна, за да извлече политически ползи. Но отстъпването не е най-добрият начин за справяне с насилниците.“, заключи дипломатът.