Тръмп заплаши Китай с последствия заради коронавируса

Доналд Тръмп [Pool/EPA/EFE]

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Китай в събота (18 април), че ще има последи, ако страната съзнателно е допуснала пандемията на коронавирус. Критиките на Тръпм към Петик за справянето му с огнището на епидемията, стават все по-остри.

“Можеше да бъде спрян в Китай, преди да започне, а не беше. Целият свят страда заради това”, каза президентът по време на редовния си брифинг в Белия дом.

Изказването му е последният удар в словесната война между двете най-големи икономики в света, който показва обтягане на отношенията в момент, когато според експертите е необходимо безпрецедентно сътрудничество за справяне с коронавирусната криза.

“Ако е било грешка, грешката е грешка. Но ако пандемията е била съзнателно допусната, тогава сигурно трябва да има последствия”, каза Тръмп, без да уточни какви действия биха предприели Съединените щати.

Тръмп и негови съветници обвиниха Китай за липса на прозрачност, след като коронавирусът избухна в края на миналата година в Ухан. Тази седмица той американският президент прекрати помощта на Световната здравна организация, като я обвини, че е концентрирана върху Китай.

Вашингтон и Пекин неведнъж се спречкват публично за вируса. Първоначално Тръмп похвали Китай и колегата си Си Дзинпин за мерките. Но Тръмп, както и други висши служители, също така определят вируса като китайския и през последните дни засилиха реториката си.

Те също гневно отхвърлят опитите на китайски служители да обвинят за произхода на вируса американските военни.

Вътрешните критици на Тръмп твърдят, че макар Китай да се е представил зле в началото, в момента президентът се опитва да го използва, за да отклони вниманието от американските мерки и да се възползва от нарастващите антикитайски настроения сред някои избиратели за кандидатурата му за нов мандат.

В същото време обаче служителите на Белия дом смятат, че отношенията може да претърпят и обрат, ако напрежението се нажежи твърде много. Съединените щати до голяма степен разчитат на Китай за лични предпазни средства, от които американските медицински работници отчаяно се нуждаят, а Тръмп също иска да запази трудно спечелената търговска сделка.

Тръмп каза, че доскоро отношенията между САЩ и Китай са били добри. “Но после изведнъж стана това”, допълни той.

Той каза, че китайците са “смутени” и въпросът сега е дали това, което се случи с коронавируса, е “грешка, която излезе извън контрол, или е направена умишлено? Има голяма разлика”, посочи Тръмп.

Лабораторията в Ухан

Тръмп също повдигна въпроси за лабораторията в Ухан, за която Fox News тази седмица съобщи, че вероятно е разработила коронавируса като част от усилията на Китай да демонстрира своя капацитет за идентифициране и борба с вирусите. Тръмп каза, че неговото правителство се стреми да определи дали вирусът е излязъл от китайска лаборатория.

Още през февруари китайският държавен институт по вирусология в Ухан отхвърли слуховете, че вирусът може да е изкуствено създаден или изпуснат от някоя от лабораториите му.

В момента Съединените щати имат най-големия брой потвърдени случаи на коронавирус в света – повече от 720 000 заразени и над 37 000 починали.

Дори д-р Дебора Биркс, координатор на коронавирусния щаб на Белия дом постави под въпрос данните на Китай. Тя показа диаграма, от която се вижда, че смъртността на Китай на 100 000 души е далеч под основните европейски държави и САЩ. Биркс нарече китайските числа нереалистични и каза, че Пекин има морално задължение да предоставя достоверна информация.